ЄБРР просить грошей у акціонерів

Середа, 30 вересня 2009, 11:17

Європейський банк реконструкції та розвитку попросив 60 країн-акціонерів банку збільшити капітал на 50%, або 10 млрд. євро.

Це необхідно для нарощування обсягів кредитування країн колишнього СРСР у зв'язку зі зменшенням приватних інвестицій у їх економіки, пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на Financial Times.

У 2008 році ЄБРР вклав в країни Східної і Центральної Європи 5,1 млрд. євро, нагадує видання. У травні банк пообіцяв збільшити інвестиції в 2009 році до 7 млрд. євро, а вже на початку вересня було ухвалено рішення збільшити суму до 8 млрд. євро.

Як випливає з листа голови ЄБРР Томаса Мірова до акціонерів, при нинішньому капіталі в розмірі 20 млрд. євро банку доведеться обмежити кредитування в 2009-2010 роках на рівні 8 млрд. євро, а потім скоротити його до 6 млрд. євро на рік.

Реклама:

У разі нарощування капіталу в 2010-2015 роках банк буде видавати у вигляді кредитів 9-10 млрд. євро щорічно.

У цілому за рахунок збільшення капіталу ЄБРР зможе виділити інвестицій на суму 20 млрд. євро, збільшивши свій портфель до 60 млрд. євро.

У представництві ЄБРР в Україні підтвердили намір наростити капітал. За словами прес-аташе ЄБРР Антона Усова, рішення буде прийнято колегіально.

"Країни-учасниці будуть надавати кошти пропорційно нинішнім вкладами. Україна - невеликий акціонер, основні витрати понесуть Великобританія, Німеччина, США, Франція і Японія", - сказав він.

Як відомо, востаннє капітал ЄБРР підвищувався у 1994 році - частка України становить 0,8%, або 160 млн. євро. Таким чином, Київ має буде виділити 80 млн. євро.

"У разі прийняття урядом позитивного рішення за передплатою на частину збільшення капіталу ЄБРР джерелом коштів стане держбюджет", - заявили виданню у прес-службі Міністерства фінансів.

Із запланованого на цей рік фінансування у розмірі 1 млрд. євро ЄБРР уже надав українським компаніям 650 млн. євро. Загальний портфель проектів ЄБРР в Україні - 4,5 млрд. євро.

"На 2010 рік обсяг поки не відомий, але у нас є план видавати по 1 млрд. євро на рік", - повідомив Усов.

Остаточне рішення про збільшення капіталу ЄБРР має бути ухвалене на щорічних зборах в Загребі у травні 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!