"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Жеваго може не закінчити вертикаль

Середа, 30 вересня 2009, 09:01

Цього тижня уряд Болгарії подав позов до адміністративного суду про визнання 350 млн. євро державної допомоги, наданої комбінату Kremikovtzi, боргом.

Якщо позов уряду буде задоволений, це може призвести до ліквідації комбінату, пише газета "Дело".

Засідання софійського суду призначене на кінець січня 2010 року.

За словами міністра економіки, енергетики і туризму Болгарії Трайчо Трайка, у разі задоволення позову держава стане найбільшим кредитором Kremikovtzi і буде приймати рішення про подальшу долю підприємства.

Реклама:

Як відомо, у липні, суд уже відхилив подібну вимогу уряду, оскільки вона, на думку суду, була висунута не уповноваженим для цього органом.

Таким чином суд визнав першорядним боргові зобов'язання комбінату перед іншими кредиторами - власниками євробондів підприємства.

Одними з основних власників євробондів болгарського заводу є структури, близькі до українського бізнесмена Костянтину Жеваго - на їх частку припадає близько 30% євробондів, що складає близько 115 млн. євро з 350 млн. загального боргу.

Проте власники євробондів не представлені в раді кредиторів і поки не мають спільної позиції в переговорах з урядом.

Цю проблему інвестори планують вирішити вже цієї осені - у жовті мають відбутися збори кредиторів болгарського комбінату, на якому його учасники розглядатимуть можливість списання боргів Kremikovtzi в обмін на частку у власності підприємства.

Таким чином, Костянтин Жеваго зможе ввійти до складу акціонерів цього підприємства і нарешті отримати металургійний актив, необхідний для створення вертикально інтегрованої гірничо-металургійної компанії.

Однак у випадку якщо основним кредитором буде визнана держава, у Жеваго можуть виникнути проблеми зі збереженням виробничих потужностей. Як заявив у серпні Трайчо Трайк, уряд розглядає можливість закриття підприємства.

Kremikovtzi знаходиться в центрі столиці Болгарії Софії, має застаріле обладнання і є основною загрозою екологічної безпеки в регіоні. До того ж для держави першочерговим завданням стоїть повернення вкладених грошей, а не розвиток комбінату

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: