НБУ обмежив правила гри на валютному ринку

Четвер, 3 вересня 2009, 15:34

З жовтня банки зобов'язані одержувати два дозволи Нацбанку на торгівлю готівковою валютою через каси та агентські обмінні пункти.

При цьому 82 банки з регулятивним капіталом менше 10 млн. євро зможуть проводити операції з готівковою валютою, лише пообіцявши НБУ наростити капітал до 2012 року, пише видання "Комерсант-Україна".

5 вересня набуде чинності постанова "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів НБУ", яка зобов'яже кредитні установи отримувати два різних письмових дозволи Нацбанку на проведення валютообмінних операцій на готівковому ринку.

Один дозвіл - на роботу з валютою через власні каси, другий - через агентські пункти.

Крім того, банки, що мають письмовий дозвіл на залучення та розміщення іноземної валюти в Україні, повинні будуть також отримати дозвіл на торгівлю валютою на міжбанківському ринку. Графік переоформлення валютних дозволів Нацбанк має намір затвердити до 5 жовтня.

Спочатку проект постанови НБУ передбачав отримання одного письмового дозволу як на проведення валютних операцій через власні каси, так і через агентські мережі. Зараз для проведення готівкових операцій достатньо мати банківську ліцензію.

За даними НБУ, на 1 липня в Україні працювали 82 банки з власним капіталом (близький до регулятивного) менш 10 млн. євро.

Втім, ці установи також зможуть торгувати валютою, але за умови надання НБУ зобов'язання збільшити капітал до необхідного рівня до 1 січня 2012 року.

Представники дрібних банків з капіталом до 10 млн. євро відмовилися офіційно коментувати рішення НБУ, побоюючись санкцій.

"Можна пообіцяти наростити капітал, а за ці два роки на ринку все зміниться. Швидше за все, людей, які приймали цю постанову, вже не буде в Нацбанку до 2012 року", - сказав заступник голови правління банку IV групи.

Введення двох різних дозволів інший банкір пояснив бажанням НБУ обмежити роботу кредитних установ з обмінними пунктами.

Рішення НБУ може бути корисно великим банкам.

"Обсяги валюти з дрібних установ просто перетечуть в інші банки", - говорить скарбник одного з великих банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!