Об'єднання "Центренерго" з двома вугільними холдингами лише погіршить ситуацію?

Четвер, 3 вересня 2009, 13:47 -

Об'єднання "Центренерго" з вугільними холдингами "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" в вертикально інтегровану компанію вдарить не тільки по теплоенергетиці, а й по вугільної галузі.

Про це заявив в інтерв'ю журналістам в Києві народний депутат, заступник голови Партії регіонів Андрій Клюєв, повідомляє прес-служба депутата.

За його словами, непродумані дії остаточно розвалять ринок енергетичного вугілля.

"Неможливо розглядати розвиток теплової енергетики без комплексного розвитку вугільної промисловості, зокрема, необхідно враховувати баланс вугілля різних груп, газу, мазуту, збут вугілля і так далі", - заявив Клюєв.

Реклама:

Він пояснив, що більш дешеве вугілля "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" в поєднанні з більш дорогим, що добувається іншими шахтами, дозволяло зберігати баланс інтересів тепловиків і вуглевидобувників.

Але майже рік тому зростання середньої ціни вугілля зробило теплову енергетику збитковою, що привело до важкого стану вітчизняних ТЕС, нагадав депутат.

"Уряд повинен не тільки стимулювати модернізацію вкрай зношених теплових електростанцій, а й розвивати вугільну галузь", - заявив Клюєв. За його словами, за останні два роки ситуація в обох галузях надзвичайно погіршилася.

Представник Партії регіонів зазначив, що об'єднання привабливих шахт із "Центренерго" дасть позитив лише на перший погляд.

"По-перше, котли Трипільської, Зміївської і Вуглегорської ТЕС не можуть працювати тільки на антрацитному вугіллі, що видобувається "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит". Тому або потрібно буде реконструювати котли, або продовжувати купувати вугілля газової групи. По-друге, незрозуміло, як будуть розподілятися фінансові потоки", - відзначив Клюєв.

За його словами, "Центренерго" вимагає серйозної модернізації, тому що устаткування експлуатується вже 30-40 років, і через це потужності завантажені всього приблизно на 20%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: