Україна і Росія добудують Хмельницьку АЕС

Четвер, 3 вересня 2009, 08:50

Росія та Україна до кінця вересня підготують свої версії міжурядової угоди щодо співпраці з добудови енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на генерального директора відособленого підрозділу "Атомпроектінжиніринг" (підрозділ НАЕК "Енергоатом") Володимира Броннікова, який 28 серпня представляв українську сторону на переговорах у Москві.

За словами Броннікова, на початку жовтня сторони почнуть узгоджувати проект документа й до кінця місяця подадуть його на засідання українсько-російського комітету з економічного співробітництва.

Бронніков зазначив, що під час переговорів у Москві українська сторона запропонувала закріпити в міжурядовій угоді участь українських підприємств у проекті добудови Хмельницької АЕС.

Реклама:

Зокрема, планується задіювати українські підприємства в проектувальних роботах - із можливим залученням російських проектних організацій, а також використовувати турбоустановку, комплекс автоматизованих систем управління технологічними процесами (АСУТП) українських виробників та інше обладнання в узгоджених обсягах.

Крім того, українська сторона пропонує закріпити в угоді, що виконання ремонтно-відновлювальних і будівельно-монтажних робіт також повинне вестися українськими підприємствами.

Виконання повного обсягу пуско-налагоджувальних робіт і введення об`єкту в експлуатацію українські виробники здійснюватимуть за участю спеціалізованих організацій Росії.

Водночас, зі свого боку Україна зобов`язується нести відповідальність за якість і терміни виконання цих робіт.

Як повідомлялося, переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го й 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС у жовтні 2008 року стала російська компанія "Атомстройекспорт". Крім нього у конкурсі брали участь американська Westinghouse і південнокорейська KEPCO.

Мінпаливенерго ухвалило рішення міжвідомчої комісії про визнання переможцем конкурсу "Атомстройекспорта", який представив проект реакторної установки В-392Б, розроблений для Балаковської АЕС у Росії.

З метою реалізації проекту, 18 лютого 2009 року Кабінет міністрів прийняв постанову №118 "Про першочергові заходи з будівництва 3-го й 4-го енергоблоків ХАЕС". У ній чітко визначено тип реакторної установки й замовник будівництва - НАЕК "Енергоатом". Також спрощено процедуру закупівлі основного обладнання й проектування нових енергоблоків - у одного постачальника.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: