Україна може зіткнутися з тиском на її кредитні рейтинги

Вівторок, 29 вересня 2009, 09:41

Країни emerging markets зіткнуться з тиском на їхні кредитні рейтинги.

Про це сказав керуючий директор служби суверенних рейтингів Standard & Poor's Джон Чемберс, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Наші прогнози вказують також на збереження тривалого тиску на рейтинги", - цитує його слова агентство Bloomberg. - Економічні умови залишаються складними. Фінансове становище майже всіх урядів буде гірше, ніж у попередні п'ять років".

Дефіцити бюджету і рівні боргу урядів значно зросли, оскільки держави направили в цілому близько 2 трлн. дол. на заходи стимулювання економіки після кризи. Подальше зростання безробіття також означає, що доходи від податкових надходжень будуть скорочуватися і будуть потрібні нові витрати на соціальні потреби.

ВВП буде знижуватися або залишиться незмінним у цьому році в 75% з 42 країн з економікою, що розвивається. У восьми країнах, включаючи Болгарію, Угорщину і Сальвадор, економіка продовжить знижуватися в наступному році, прогнозують в S&P.

Китайська економіка зросте наступного року на 8,3%, в 2011 році на 6,9%. ВВП Бразилії, Росії та Індії збільшиться в 2010 році відповідно на 2,5%, 2,4% і 4,5%, прогнозують в S&P.

Найбільш значний борг у найближчі два роки, відповідно до очікувань аналітиків агентства, накопичиться в Лівані (140% ВВП), Ямайці (117% ВВП), Індії (87% ВВП) та Угорщині (82% ВВП).

Зниження рейтингів країн emerging markets сповільнилося в останні шість місяців, говориться в повідомленні агентства.

Прогноз по рейтингах 12 держав є "негативним", це означає, що рейтинги можуть бути, скоріше, знижені, ніж підвищені або залишені незмінними.

За шість місяців S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг в іноземній валюті 3 з 42 країн emerging markets - Сальвадору, Ямайки та Нігерії.

Країни emerging markets - країни з ринками, що розвиваються. Група налічує близько 42 країн. До неї входять країни БРІК: Бразилія, Росія, Індія, Китай. Україна також потрапляє до цієї категорії - "ЕП".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!