Мінфін помилково запровадив продаж казначейських зобов'язань?

Понеділок, 28 вересня 2009, 18:30

Продажі населенню казначейських зобов'язань Міністерства фінансів з прибутковістю 16% річних є неефективним кроком.

Так вважають експерти Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності, йдеться в їх прес-релізі.

На думку керівника Центру Олександра Данилюка, Мінфін міг би реально розраховувати на довіру і кошти громадян, якби випустив цільові державні облігації, надходження від яких йшли на фінансування масштабних державних програм.

Прикладом таких облігацій, на думку експерта, можуть бути запозичення на будівництво соціального житла, на будівництво об'єктів соціальної інфраструктури або їх модернізацію.

Реклама:

У випадку з будівництвом житла, особа, що купує таку облігацію, може мати право вибору: отримати свої кошти або певну кількість квадратних метрів житлоплощі.

"Що ж до такого інструменту внутрішньої позики як казначейські зобов'язання, то він має сьогодні дуже багато слабких сторін, щоб дати очікуваний результат", - вважає експерт.

Прибутковість по цих цінних паперах сьогодні практично на третину нижче, ніж прибутковість за банківськими депозитами. Населення інформаційно не підготовлене до використання подібних фінансових інструментів, тому не усвідомлює переваг і надійності таких цінних паперів в порівнянні з депозитами, стверджує Данилюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!