Виробництво горілки в Україні впало на 60%

Понеділок, 28 вересня 2009, 14:33

Керівники лікеро-горілчаних компаній заявляють, що чергове підвищення акцизів на алкоголь загрожує повним розвалом галузі.

Зокрема, в інтерв`ю "Инвестгазете" директор із правових питань ЛВЗ "Хортиця" Геннадій Васюков заявив: "Якщо акцизи підвищать цього року ще раз, вже до кінця року ми зіткнемося з повною тінізацією ринку".

При цьому він зазначив, що банки перестали кредитувати галузь. Відкрити нову кредитну лінію зараз практично неможливо, при цьому мета кредитування не так важлива, розповів він.

За словами директора асоціації "Укргорілка" Івана Жолнера, за 8 місяців 2009 року підприємствами горілчаної галузі вироблено лікеро-горілчаної продукції на 8% менше, ніж за відповідний період 2008 року.

Реклама:

Тим часом, уже у липні-серпні зафіксовано зниження обсягів виробництва майже на 60%. У першому півріччі горілку виробляло 61 підприємство, а в серпні - тільки 35, повідомив він.

Як повідомлялося, із 1 липня 2009 року акцизну ставку на спирт підвищено з 21,5 грн. до 34 грн. за 1 літр. До кінця року ставка акцизу на 100% спирт може зрости до 50 грн. за 1 літр.

За інформацією ЗМІ, цю пропозицію на засіданні парламентського комітету з питань бюджету було відхилено, але вже до кінця 2009 року уряд може представити новий законопроект.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: