"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Регіони" звинувачують уряд у падінні виробництва в хімпромі

Понеділок, 28 вересня 2009, 13:35

Щоб уникнути подальшого критичного скорочення обсягів виробництва в хімічній промисловості України, необхідне якнайшвидше втручання влади.

Про це заявив народний депутат, заступник голови Партії регіонів Андрій Клюєв, повідомляє агентство "УНІАН".

За його словами, дії уряду "явно недостатні" - "більшість пунктів минулорічного урядового меморандуму не виконано".

Клюєв відзначив, що негативні тенденції із зниження рівня світових цін на мінеральні добрива за перші два квартали, а також сезонне зниження попиту на них у третьому кварталі призведе до подальшого зниження обсягів виробництва, що, у свою чергу, вдарить по фінансовому стану підприємств галузі.

Реклама:

За даними депутата, на сьогодні зупинено виробництво міндобрив на "Рівнеазоті", "Кримському титані", "Сумихімпромі" і "Дніпровському заводі мінеральних добрив".

Говорячи про труднощі української хімічної галузі, Клюєв нагадав, що в собівартості виробництва азотних добрив природний газ становить 65-90%.

За його словами, вітчизняні хімічні підприємства більше за інші постраждали від безпрецедентного підвищення ціни на нього цього року.

За його даними, вони одержують його за ціною близько 300 доларів за 1 тисячу кубометрів, плюс транспортні витрати.

"Вони ніяк не можуть конкурувати з російськими виробниками, ціна газу для яких нині становить близько 60 доларів за тисячу кубометрів; навіть американські і європейські виробники використовують газ дешевший", - сказав депутат.

За його інформацією, разом з Росією, дешевшим газом для виробництва міндобрив користуються також підприємства Білорусі, Казахстану і Узбекистану.

Все перше півріччя вітчизняні хімічні заводи пропрацювали з негативною рентабельністю - у найскладнішому становищі "Кримський титан" ("мінус" 45%) і "Дніпровський завод міндобрив" ("мінус" 50%), повідомив народний депутат.

За словами Клюєва, не краща ситуація і з виробництвом фосфорних добрив: попри завантаження відповідних вітчизняних потужностей менш ніж на третину, продовжується збільшення імпорту фосфорних добрив з Росії, Білорусі, Узбекистану, Казахстану, а також Китаю, викликане неконкурентоспроможністю вітчизняних виробників.

За його даними, за перше півріччя виробництво фосфорних добрив знижено на 88%.

Клюєв відзначив, що окрім здешевлення сировини для вітчизняних хіміків, уряд повинен застосовувати обмежувальні дії щодо масового імпорту хімічної продукції, не допускати затримок з повернення ПДВ, продовжити роботу щодо зняття антидемпінгових мит на ринках ЄС, США і Латинської Америки.

Але найголовніше, держава повинна стимулювати модернізацію галузі, вважає народний депутат.

Як повідомлялося, за інформацією Держкомстату, підприємства хімічної промисловості України в січні-липні 2009 року скоротили випуск азотних добрив (мінеральних і хімічних) на 24,7%, порівняно з аналогічним періодом 2008 року, - до 1,281 млн. тонн.

У липні 2009 року, порівняно з червнем, виробництво азотних добрив скоротилося на 17,3%, а з липнем 2008 року - на 39,5%.

У 2008 році підприємства хімічної промисловості України скоротили випуск азотних добрив на 5,9% - до 2,672 млн. тонн, порівняно з 2007 роком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!