"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кредити не вирішать проблеми України - МВФ

Неділя, 27 вересня 2009, 15:29

Міжнародний валютний фонд (МВФ) не проти залучення Києвом додаткових позик з інших джерел, але вважає, що нарощування боргу без проведення рекомендованих МВФ реформ може піти країні на шкоду.

Про це заявив директор-розпорядник Фонду Домінік Стросс-Кан заявив у ході телемосту з учасниками 6-го щорічного саміту Ялтинської європейської стратегії (YES), повідомляє агентство Reuters.

Зокрема, він відзначив: "Кредити можуть бути корисними, щоб негайно впоратися із проблемами, але корінь проблем, основна частина проблем лежить всередині країни".

"І незалежно від того, скільки кредитів ви (Україна) отримаєте, ви можете не вирішити проблеми, щоб переформатувати своє майбутнє. Крім того, ви можете підвищити заборгованість країни, яка в кінцевому підсумку виявиться в гіршому становищі, ніж на початку", - зазначив Стросс-Кан.

Реклама:

Відповідаючи на запитання, як ставиться МВФ до планів українського уряду найближчим часом взяти кредит у Китаю на суму 5 млрд. доларів, голова Фонду сказав: "Що стосується можливого кредиту Україні - ми завжди підтримували ідею поділу цього тягаря з іншими країнами. Якщо Китай до цього готовий, то будь ласка".

При цьому Стросс-Кан додав, що проблема України не в браку кредитів, а в слабкому управлінні і слабкій фіскальній політиці.

"Отримання грошей поза країною корисне, якщо воно допомагає цей фінансовий розрив подолати, забезпечити термінову потребу. Але часто так відбувається, що навіть керівництво країни думає, що якщо є гроші, значить добре, все вирішив. Ні, це все не так", - вказав глава МВФ.

Як відомо, у листопаді 2008 року МВФ схвалив для України дворічну програму stand-by на загальну суму 16,4 млрд. доларів і вже виділив Національному банку та уряду сумарно 10,6 млрд. доларів.

В обмін на фінансову підтримку українська влада пообіцяла вжити заходів для збалансування бюджету та Пенсійного фонду, оздоровлення НАК "Нафтогаз України" і банківського сектору, але частина реформ залишилася тільки на папері.

МВФ дозволив уряду збільшити дефіцит бюджету до 6% валового внутрішнього продукту з початкового 1%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!