Гривні радять плаваючий курс

Субота, 26 вересня 2009, 19:35

Україна повинна дотримуватися політики плаваючого курсу.

Про це сказав старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки ім. Петерсона Андерс Аслунд в кулуарах шостого Ялтинського щорічного саміту (YES - Yalta european strategy), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Нинішній курс гривні близький до рівноважного. Однак цей курс повинен бути єдиним обмінним курсом, щоб уникнути корупції і повернути довіру", - сказав він.

Він зазначив, що навіть у випадку, якщо Україна не отримає в заплановані терміни четвертий транш кредиту МВФ (що ймовірно з урахуванням передвиборної ситуації), Нацбанк зможе зберегти стабільність валютного курсу.

На його думку, нинішніх валютних резервів НБУ в розмірі 28 млрд. дол. для цього достатньо.

Експерт додав, що розмір резервів відповідає чверті ВВП, семи місяцям імпорту, тоді як дефіцит бюджету складає 5 млрд. дол.

"Тобто ситуація не така погана, але все одно необхідно провести реформи, хоча це можна буде зробити тільки після виборів", - сказав Аслунд вже під час виступу на саміті.

Серед першочергових проблем, які треба вирішити, він назвав необхідність підвищення цін на газ до рівня ринкових, щоб ліквідувати щорічний дефіцит НАК "Нафтогаз України" у розмірі 2,5 млрд. дол. на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!