У Ющенка вкотре розповіли, чому "Нафтогаз" опинився по вуха в боргах

П'ятниця, 25 вересня 2009, 17:44

Причиною ускладнення фінансової ситуації в НАК "Нафтогаз України", що дало привід говорити про можливість дефолту компанії, є реалізація довгострокових газових контрактів, підписаних НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" в січні 2009 року в результаті домовленостей прем`єр-міністрів України і Росії.

Про це заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "УНІАН".

"Ці контракти стали основним формальним чинником, який вплинув на збільшення боргових зобов`язань НАК. Другим чинником можна вважати небажання уряду реформувати газовий сектор. В результаті цього фінансовий розрив (у балансі НАК) зростає, а не скорочується", - зазначив Соколовський.

Крім того, він зазначив, що в результаті реалізації газових контрактів від 19 січня 2009 року у кожного українця впродовж цього року було фактично вкрадено 1 тис. гривень, а розмір боргу на кожного жителя країни збільшився на таку ж суму.

Реклама:

За словами Б.СОКОЛОВСЬКОГО, в результаті популістської політики уряду, виявленої, зокрема, при підписанні газових контрактів, страждає не тільки НАК "Нафтогаз України", але й імідж України, оскільки погіршення фінансової ситуації НАК призводить до зниження рейтингів країни.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" не в змозі в строк - до 30 вересня - погасити єврооблігації, випущені в 2004 році в обсязі 500 млн. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!