Російський претендент на ОПЗ стверджує, що не "газпромівський"

Четвер, 24 вересня 2009, 19:24

Російське ВАТ "СИБУР Холдинг", що володіє 100% часток ТОВ "Азот-Сервіс" підозрює зацікавленість низки осіб в Україні у недопущенні проведення відкритого конкурсу з продажу ОПЗ.

Про це йдеться в заяві "СИБУРу", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"На нашу думку, зараз певні кола в Україні вживають усілякі спроби, щоб не допустити відкритої, чесної і прозорої приватизації Одеського припортового заводу, яка б дозволила підприємству знайти стратегічного інвестора і нового ефективного власника. При цьому заперечується не стільки легітимність проведення самого конкурсу, скільки участь у ньому російської компанії", - наголошується в повідомленні.

Як повідомив агентству "Інтерфакс" генеральний директор "СИБУР-Мінеральні добрива" (100% дочірнє товариство "СИБУРу") Андрій Тетьоркін, недопуск "СИБУРу" до конкурсу з продажу ОПЗ має перешкодити приходу компанії в Україну.

Голова "СИБУР-Міндобрива" звернув увагу на те, що в даний час навмисно ігнорується той факт, що умови приватизації заводу жорстко визначають на середньострокову перспективу всі ключові аспекти його соціально-економічного та виробничо-технологічного розвитку, включаючи питання екології.

За його словами, замовчується той факт, що умови конкурсу гранично прозорі, максимально захищають інтереси держави і трудового колективу підприємства і не можуть бути порушені, а недотримання будь-якого з них призведе до повернення заводу у державну власність.

"Ми сподіваємося, що ці безвідповідальні дії отримають гідну оцінку в українському суспільстві, переважна більшість якого щиро зацікавлена у налагодженні партнерських, взаємовигідних торговельно-економічних відносин між двома країнами", - підкреслив голова "СИБУР-Міндобрива".

Як йдеться в заяві "СИБУРу", нафтохімічний холдинг не є державною структурою: "Держава не входить до складу акціонерів "СИБУРу", представники органів влади не беруть участь в управлінні компанією".

Власниками компанії є Газпромбанк (70% -1 акція), недержавний пенсійний фонд "Газфонд" (25% +1 акція), ще 5% акцій розподілені серед менеджменту в рамках реалізації опціонної програми.

Газпромбанк безпосередньо управляє основним пакетом акцій "СИБУРу", однак контрольний пакет самого банку належить "Газфонду".

Таким чином, недержавний фонд "Газфонд" безпосередньо або через Газпромбанк, контролює 95% акцій "СИБУРу".

"Вживання слова "Газпром" у назві компаній-акціонерів "СИБУРу" не повинно вводити в оману, тому що "Газфонд", "Газпромбанк" і "СИБУР " в даний час не входять до групи "Газпром". Їхня діяльність ніяк не консолідується з фінансовими показниками газового концерну, "Газпром" не контролює акції і не отримує від них прибуток", - стверджують в "СИБУРі".

Як повідомлялося, Фонд державного майна одержав ухвалу Окружного адміністративного суду Києва, яка припиняє конкурс із продажу Одеського припортового заводу за позовом виробника міндобрив компанії "Дніпроазот".

В ФДМ заявки на участь у конкурсі подали тільки три компанії: російське ТОВ "Азот-Сервіс" та українські ТОВ "Нортіма" і ТОВ "Фрунзе-Флора".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!