"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Альфа-банк хоче відібрати бізнес в Дерипаски?

Четвер, 24 вересня 2009, 17:27

Альфа-банк подав до суду заяви про визнання банкрутом підприємств, які належать російському бізнесмену Олегу Дерипасці.

Про це говориться в повідомленні банку, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Заяви були подані до Арбітражного суду Свердловської області про визнання банкрутом ВАТ "Сибірсько-Уральська алюмінієва компанія" і до Арбітражного суду Красноярського краю - про банкрутство ВАТ "РУСАЛ Красноярський алюмінієвий завод".

Обидва позови подані в четвер, 24 вересня.

Як пояснюється в повідомленні, СУАЛ не повернув Альфа-банку грошові кошти з настанням термінів повернення чотирьох виданих банком кредитів.

КрАЗ виступає поручителем СУАЛа за цими кредитами і, відповідно до договору поручительства, зобов'язався солідарно відповідати перед кредитором за виконання зобов'язань позичальника.

Згідно з повідомленням, Арбітражний суд Москви 26 травня прийняв рішення про стягнення з "СУАЛу" і КрАЗу 73,812 млн. дол., у тому числі 71,3 млн. дол. основного боргу, 607,65 тисяч дол. відсотків за користування кредитів, 1,89 млн. дол. неустойки.

Постановою 9 арбітражного апеляційного суду від 7 серпня рішення суду залишено без зміни і вступило в законну силу.

"Тривалі переговори про реструктуризацію заборгованості підприємств групи "БазЕл" перед Альфа-банком не принесли результату, незважаючи на те, що Альфа-банк готовий приєднатися до угоди про реструктуризацію боргів "Групи ГАЗ". У цій ситуації Альфа-банк залишає за собою право відстоювати свої інтереси в суді", - сказано в повідомленні.

"Проте, незважаючи на подачу заяв про банкрутство, Альфа-банк як і раніше налаштований на конструктивний діалог з "БазЕл" і сподівається домовитися з групою про реструктуризацію заборгованості", - наводяться в повідомленні слова заступника голови правління Альфа-банку Володимира Татарчука.

"РусАл" в поширеному повідомленні заявив, що спроба ініціювати банкрутство "приречена на провал".

"Ми розцінюємо дані дії Альфа-банку як прояв рейдерства, спрямованого на дестабілізацію діяльності компанії. Варто нагадати, що Альфа-банк - єдиний із кредиторів РусАла, який відмовився приєднатися до standstill. Незважаючи на те, що переговори між РусАЛом і Альфа-банком тривають з березня, через неконструктивну позицію банку рішення так і не було знайдено", - сказано в повідомленні.

Об'єктами судового переслідування найбільшого приватного банку країни стали практично всі великі компанії "Базового елемента" Олега Дерипаски.

"БазЕл" оцінював борги структур холдингу перед Альфа-банком приблизно в 650 млн. дол. З цієї суми близько половини - проблемні кредити, тобто з простроченими виплатами.

Основний бенефіціар Альфа-банку Михайло Фрідман і власник "БазЕла" Олег Дерипаска ще в березні зробили публічну заяву про те, що конфлікт між ними неможливий через особисту дружбу, проте з того часу зміни ситуації на краще не відбулося.

Так, влітку Альфа-банк ініціював процедуру банкрутства, як мінімум, у двох компаніях "БазЕла", подавши відповідні позови до Байкальської ЦПК і "Главмосстрой".

Крім того, Альфа-банк єдиний з членів комітету кредиторів групи "ГАЗ" відмовився погодити запропоновану компанією схему реструктуризації боргу.

Як відомо, до групи UC Rusal Олега Дерипаски входить Запорізький алюмінієвий комбінат.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: