Ющенко пообіцяв допомогти Литві електоенергією

Четвер, 24 вересня 2009, 10:10

Україна через Білорусь зможе поповнювати нестачу електроенергії у Литві після закриття Ігналінської АЕС.

Про це під час зустрічі з литовським президентом Далею Грібаускайте у Нью-Йорку заявив президент України Віктор Ющенко, повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на прес-службу президента Литви.

За його словами, Україна вже готова підписати конкретні договори про експорт електроенергії.

Крім того, президент України запевнив, що імпортні мита, які застосовувалися раніше до литовських товарів, вже скасовані, а нові вирішено не вводити.

Реклама:

Так Ющенко відповів на висловлені Грібаускайте закиди з приводу того, що плани України застосовувати мита відносно деяких товарів з Європейського союзу обмежують не тільки інтереси Литви, але й інших країн ЄС, а також суперечать положенням Світової організації торгівлі (СОТ), членом якої є Україна.

Така політика, за словами Грібаускайте, ускладнює можливість України підписати розширений договір про вільну торгівлю з ЄС.

Як відомо, Литва при вступі до ЄС зобов'язалася закрити існуючу Ігналінську АЕС в кінці 2009 року. Однак в результаті цього в країні виникне енергодефіцит.

Наразі тривають переговори щодо організації експортних поставок української електроенергії до країн Балтії через Білорусь. Здійснення таких поставок може відбуватися за схемою заміщення.

З цією метою держпідприємство "Укрінтеренерго" розглядає можливість реєстрації в Литві дочірньої компанії.

Разом з тим для початку експорту електроенергії до Литви Україні необхідно врегулювати це питання з Білоруссю, яка заявила про здатність самостійно забезпечити поставки електроенергії в литовському напрямі. Спроби України налагодити постачання до Литви поки безуспішні через небажання Білорусії забезпечити її транзит.

Експорт української електроенергії до країн Балтії раніше не здійснювався.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: