Уряд переніс ПДВ на цінні папери

Четвер, 24 вересня 2009, 09:26

Кабінет міністрів у середу схвалив проект закону "Про внесення змін до деяких законів щодо оподаткування похідних (деривативів)", який вперше введе на цьому ринку сплату ПДВ.

Документ зобов'язує платників ПДВ при операціях з деривативами, базові активи яких є об'єктом оподаткування, сплачувати 20-відсотковий податок, пише газета "Комерсант-Україна".

ПДВ буде стягуватися з різниці між ціною купівлі та продажу в момент продажу деривативу.

У разі отримання збитку від продажу деривативу негативну суму ПДВ не можна буде включати до податкового кредиту, і, відповідно, продавець не зможе претендувати на відшкодування податку. Як відомо, зараз ПДВ з деривативу - як одного з видів цінних паперів - не стягується.

Реклама:

Відповідно до ст. 1 закону "Про оподаткування прибутку підприємств", деривативами є стандартні документи, які стверджують право та/або зобов'язання придбати або продати цінні папери, матеріальні або нематеріальні активи та кошти на визначених ними умовах у майбутньому.

До них відносяться опціони, форвардні та ф'ючерсні контракти. Деривативи бувають валютними, фондовими та товарними.

Після прийняття закону ПДВ буде стягуватися з товарних деривативів.

"Наразі йде ухилення від сплати податків через деривативи, в основному у будівельній галузі", - заявив в. о. міністра фінансів Ігор Уманський.

Джерело видання у Мінфіні також підтвердило, що новий механізм потрібен для боротьби зі схемою на будівельному ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!