"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко обіцяє на 20% знизити ціни на газ для виробників цукру

Вівторок, 22 вересня 2009, 16:10

Кабінет міністрів планує на засіданні 23 вересня прийняти рішення про здешевлення вартості газу для цукрових заводів країни приблизно на 20%.

Про це під час всеукраїнської наради з питань розвитку буряково-цукрового сфери в Гайсині Вінницької області заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я б хотіла повідомити вам, що на наступному засіданні уряду ми будемо приймати рішення про здешевлення природного газу для цукрових заводів вже на цей сезон", - сказала вона.

При цьому, за словами Тимошенко, пільгова вартість газу для цукрових заводів може бути встановлена на рівні 2,1 тис. гривень за 1000 кубометрів.

Реклама:

"Якщо сьогодні ви отримуєте газ десь по 2,7 тис. гривень (за 1000 кубометрів), то ми можемо виходити з того, як ми це зробили для хімічних заводів ... ми їм сьогодні продаємо приблизно за 2,1 тис. гривень, і на цю ціну ми хотіли б і вас ", - сказала прем'єр.

Вона уточнила, що сьогодні в собівартості цукру на частку газу припадає 30%.

Тимошенко також закликала цукрові підприємства провести модернізацію і реконструкцію з метою виробництва і використання біогазу.

"У вас все є на цукрових заводах, щоб виробляти біогаз", - сказала вона.

За її оцінками, таку модернізацію виробництв можна зробити за рік.

Як відомо, граничні ціни на продаж природного газу в Україні встановлює Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ), склад якої після вступу в силу закону про Кабінет міністрів повністю формує уряд.

Формально, Кабмін у своїх документах може лише рекомендувати НКРЕ розглянути можливість зміни тих чи інших цін.

Зокрема, уряд 12 серпня запропонував НКРЕ розглянути можливість зниження граничних цін на природний газ для хімічних підприємств, які виробляють азотні мінеральні добрива. Комісія 14 серпня знизила цю ціну на 16,6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!