"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Дії уряду відлякують стратегічних інвесторів

Вівторок, 22 вересня 2009, 12:46

Пропозиція уряду щодо примусового виділення 30% прибутку на дивіденди не поліпшить положення міноритаріїв, але може відлякати значну кількість стратегічних інвесторів.

Так вважає голова аналітичного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Дмитрієв.

"По суті, бенефіціарів обмежують у базовому праві реінвестування у власність, тобто в нарощуванні її біржової вартості", - підкреслює експерт.

За його словами, від "турботи" держави виграють лише спекулянти, зацікавлені в миттєвому прибутку, а не в стабільному розвитку підприємств.

Внесення положення про обов'язкове відрахування 30% прибутку будь-якого акціонерного товариства на дивіденди до "Закону про Державний бюджет України на 2010 рік" викликає подив.

"Сумнівно, щоб це положення було якось пов'язане з витратами або доходами держави. Швидше, це зобов'язання має "підсолодити" в очах громадськості негативні сторони бюджету", - зазначає Дмитрієв.

Він стверджує, що така ідея розподілу прибутків виглядає дещо популістичною і запропонований принцип суперечить ключовому праву власника: на свій розсуд пускати прибуток на розвиток або на дивіденди.

"Адміністративне втручання у справи приватних підприємств порушує фундаментальний принцип свободи підприємництва. Це неминуче позначиться на ставленні до країни закордонних інвесторів, в першу чергу, крупних", - переконаний Дмитрієв.

Крім того, за його словами, захід буде негативно сприйматися потенційними інвесторами-іноземцями і через послаблення конкурентноздатності українських активів.

Економічна правда

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!