Інвесторам проблемних банків дали 10 днів

Понеділок, 21 вересня 2009, 09:11

У інвесторів банків "Арма", "Дністер", БРР, "БІГ Енергія" та Трансбанку є 10 днів для того, щоб виконати взяті на себе зобов'язання і перерахувати до проблемних установ необхідні кошти.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на начальника управління кризового менеджменту НБУ Юрія Петрова.

За його словами, у цих банках є інвестори, але поки вони не виконують взяті на себе зобов'язання.

Щоб дисциплінувати нових інвесторів проблемних банків, НБУ поставив умову: або до початку жовтня вони заводять обіцяні кошти, або НБУ почне процедуру ліквідації цих банків.

Реклама:

"До 1 жовтня доля цих банків буде вирішена. Або інвестори справді виконують умови і працюють, або банки будуть передані на ліквідацію", - категоричний Петров.

Шанси на те, щоб вкластися у встановлені Нацбанком дедлайни, у згаданих проблемних фінустанов різні, зазначає видання.

Наприклад, потенційні інвестори банку "Арма" - групи компаній "Петрус" і "Гамма" - зобов'язалися вкласти в цей банк 90 млн. гривень, але поки що не виконали обіцяного.

У банку "Дністер" три тижні тому змінився тимчасовий адміністратор. Поки що він оцінює ситуацію в банку.

Тимчасовий адміністратор Банку регіонального розвитку Андрій Яцура заперечує факт порушення графіка заклади грошей його інвесторами. "У програмі прописано, що інвестор повинен завести 85,3 млн. грн. до 1 жовтня, так що час ще є ", - говорить він.

Більш того, за словами Андрія Яцури, ще одне, більш велике "вливання" до банку інвестори запланували на грудень.

Разом з тим новий інвестор Трансбанку - мале колективне підприємство "Цілитель" - вже почав заводити гроші, правда, менше від запланованих обсягів.

"У Трансбанк гроші, відповідно до плану фінансового оздоровлення, зайшли 16 вересня, ми трохи заспокоїлися, але зайшла тільки третя частина того, що обіцяли. Інвестори попросили ще два-три дні відстрочки", - розповідає Петров.

У банках "Володимирський" та "Національний кредит" інвестори більш дисципліновані. Так, новий інвестор банку "Національний кредит" Андрій Оністрат уже викупив на 28 млн. гривень акції додаткової емісії банку, ще на 2 млн. гривень придбав акції Павло Матвієнко, який і раніше був власником фінустанови.

"Володимирський" також отримав порцію фінансових вливань - минулого тижня діючий акціонер банку Павло Борулько перерахував на його рахунку 30 млн. гривень.

У підвішеному стані знаходяться два "новачка" серед проблемних банків - Інпромбанк та "Українська фінансова група" ("УФГ"). Тимчасові адміністратори цих фінустанов поки вивчають серйозність їхніх проблем.

За попередніми оцінками тимчасового адміністратора "УФГ" Вікторії Фатєєвої, банку необхідно для оздоровлення близько 70 млн. гривень. Інвестори на ці банки поки що не знайшлися.

А ось банк "Столиця", куди тимчасова адміністрація увійшла 20 липня, вже знайшов інвестора. "В "Столиці "інвестор підписав програму фінансового оздоровлення, і вже є перші кроки щодо внесення грошей", - розповідає Петров.

За його словами, цікавляться інвестори і Західінкомбанком. "Вже проходив попередній розгляд програми фінансового оздоровлення банку, а у вівторок буде зустріч з інвестором", - додає чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!