Газову угоду можна переглянути у будь-який момент - Ющенко

Неділя, 20 вересня 2009, 16:34

Президент Віктор Ющенко заявив, що газову угоду України з Росією можна змінити у будь-який момент.

Про це він сказав в інтерв'ю Bloomberg, повідомляє прес-служба голови держави.

Він також підтримує плани "Нафтогазу" здійснити погашення або своп єврооблігацій на 500 млн. доларів.

Згідно з договором, Україна отримує за транзит газу менше, ніж будь-яка інша європейська країна. Такі умови призвели до збитків "Нафтогазу" на 33 млрд. гривень, що змусило її шукати зовнішнього фінансування, сказав Ющенко.

Реклама:

"Нинішні проблеми компанії є наслідком урядової політики і невдалих газових домовленостей між Україною і Росією у січні, зокрема", - зазначив Ющенко. "Договір можна переглянути у будь-який момент", - сказав він.

"Газовий договір перекреслює кілька базових принципів, і якщо Росія від цього виграла, то Україна лише програла", - зазначив Ющенко, додавши, що "відповідальність за це несе уряд, і ці помилки були фатальними".

"Я не думаю, що угода, яка базується на таких неринкових принципах, додала хоч якоїсь стабільності у питанні газових поставок до Європи", - наголосив глава держави.

"Якби нам лише вдалося підвищити тарифи на транспортування газу через територію Україну, принаймні до того найнижчого рівня, який сьогодні платять країни Європи, - "Нафтогаз" отримав би додатково 2,5 млрд. доларів", - сказав Ющенко.

"Нафтогазу потрібно дати шанс", - додав президент.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!