"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Політика заважає енергетичній співпраці з Білоруссю

Середа, 2 вересня 2009, 17:51 -
Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна вивчить проекти, пов'язані з диверсифікацією поставок у республіку енергоресурсів, у тому числі можливість участі в проекті "Одеса-Броди".

За словами заступника директора науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, Білорусь має серйозні прибутки через те, що вона транзитує велику кількість російської нафти й імпортує нафтопродукти до країн Європи, а отже державні компанії країни зацікавлені в інвестуванні отримуваних коштів, в тому числі і в логістичні і транспортні проекти.

"Однак, це не означає, що білоруську сторону зацікавить "Одеса-Броди", оскільки немає зараз джерел постачання для заповнення нафтопроводу", - зазначив експерт.

За його словами, якщо такі джерела знайдуться і буде можливість транспортування, то "будь-який інвестор, в тому числі не лише західний, а й зі сходу, і з півночі, він може брати участь в розбудові таких маршрутів".

"Крім того, внаслідок того, що у Білорусі зараз існують певні проблеми в енергетичних стосунках з Росією, то цілком зрозуміло, що лунають такі заяви з боку її керівництва. Однак це не означає, що хтось у Білорусі зараз хоче відмовитися від співробітництва з Росією, це, на мій погляд, інформаційні закиди на зразок тих, які зробив Лукашенко кілька днів тому, коли сказав, що Білорусь не буде обмежуватися стосунками лише з Росією, але і розгляне можливість поновлення співробітництва з країнами ЄС", - зауважив Рябцев.

Реклама:

"Я думаю, що заява щодо "Одеса-Броди" - ще один постріл у цьому напрямку... Це не може бути важелем тиску, оскільки жодної конкретики в таких заявах немає, однак керівництво Білорусі дає зрозуміти, що крім великого східного сусіда існує ще й багато західних сусідів, які теж не проти брати участь у розбудові транзитних мереж", - пояснив він.

За словами експерта, якби Україна і Білорусь у транзитних питаннях були однієї думки і впроваджували одну політику, то тиск на Росію був би набагато більшим, ніж він є зараз.

"На жаль, заяви керівництва України, які називали Лукашенка "Європейським Саддамом", негативно вплинули на наші відносини. І якщо така риторика не буде припинена - то Україна може втратити пропозиції, які б мали становити не лише економічні, але і геополітичні інтереси. Зараз Білорусь має величезне значення, мабуть, друге після Росії, для забезпечення енергетичної безпеки України", - підкреслив він.

Підсумовуючи сказане, експерт висловив переконання, що найближчим часом можливість участі Білорусі в проекті "Одеса-Броди" реалізована не буде.

"Якби там все було нормально, то уже давно було б опубліковане тактико-технічне обґрунтування, яке було зроблене кілька місяців тому. Однак, його ніхто не публікує. Це означає, що є питання", - сказав він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: