Авіакомпанії тримають курс на збитки

Середа, 2 вересня 2009, 09:38

Збитки світових авіакомпаній в першому півріччі перевищили 6 млрд. доларів.

Про це говориться в опублікованому звіті Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), пише видання "Комерсант-Україна".

За даними асоціації, їх сукупний збиток в другому кварталі склав близько 2 млрд. дол., у I кварталі - 4 млрд. дол.

В IATA відзначають, що авіакомпанії скористалися підйомом світових ринків у I півріччі і залучили 3 млрд. дол. за рахунок розміщення акцій і 12 млрд. дол. за рахунок випуску облігацій.

Тим не менше в галузі вже є сигнали, що свідчать про збільшення потоку пасажирів та обсягів вантажних перевезень.

Пасажирські авіаперевезення в липні знизилися на 2,9% у порівнянні з показниками аналогічного періоду минулого року, тоді як у червні падіння склало 7,2%, а в січні-липні - 6,8%. Обсяг вантажних перевезень впав на 11,3%, в червні - на 16,5%.

"Попит на авіаперевезення за підсумками липня виглядає добре, але фінрезультати авіакомпаній не покращуються, і тенденція безпрецедентного падіння виторгу і прибутку авіакомпаній залишається незмінною", - наводяться в прес-релізі IATA слова її гендиректора Джованні Бізіньяні.

За підсумками року асоціація прогнозувала втрату перевізниками близько 9 млрд. дол., але зараз експерти не беруться давати точні прогнози.

Збитки українських авіакомпаній за підсумками року можуть скласти 300-400 млн. дол.

Скорочення надлишкових потужностей буде ключовим чинником, який дозволить стабілізувати виручку як світових, так і українських компаній, впевнені аналітики.

IATA об'єднує близько 230 авіакомпаній, що забезпечують близько 93% авіаперевезень у світі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: