ООН пропонує поміняти долари

П'ятниця, 18 вересня 2009, 18:25

Експерти Конференції ООН з торгівлі та розвитку (UNCTAD) представили доповідь, в якій вказали, що в системі міжнародних розрахунків має сенс замінити долар іншою наднаціональною валютою.

"Сучасна валютна система неефективна, гальмує розвиток світової економіки і є однією з основних причин фінансової та економічної кризи", - ідеться у доповіді, яку цитує газета "КоммерсантЪ".

На думку одного з експертів UNCTAD Детлефа Котте, "заміна долара штучної валютою могла б вирішити ряд проблем, пов'язаних з дисбалансами в міжнародній торгівлі і державним боргом".

Вперше з такою ідеєю виступає міжнародна організація, а не окрема країна, причому пропозиція UNCTAD передбачає найбільш радикальне реформування глобальної фінансової системи з часів закінчення Другої світової війни.

Реклама:

Для регулювання обмінних курсів пропонується створити систему, яка диктувала б центральним банкам різних країн необхідність проведення інтервенцій для підтримки або послаблення своїх валют.

Як відомо, ідею відходу від долара як світової резервної валюти давно підтримують Росія і Китай. Так, у жовтні 2008 року президент РФ Дмитро Медведєв закликав перейти до децентралізації глобальної фінансової системи шляхом формування "множинності світових фінансових центрів і світових резервних валют".

У квітні 2009 року російська пропозиція про зміну системи світових резервних валют була представлена на засіданні саміту G20, однак практично не обговорювалося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: