Кризу в США спричинили нафта й жадібність

П'ятниця, 18 вересня 2009, 15:05

Конгрес США створив спеціальну комісію, яка до грудня 2010 року має  дати відповідь на питання "що викликало фінансову кризу у 2008 року".

Комісії виділено бюджет розміром 5 млн. доларів і вона почне роботу через місяць, пише видання Business Week.

За інформацією видання економічна система США працювала стабільно деякий час, але потім зіткнулася з  двома проблемам.

Одна з них, це нафтовий пік. Крива видобутку нафти постійно йшла вгору, що дозволяло підтримувати економічне зростання. Для системи, яка має зростати щоб підтримувати себе, але яка вже не може зростати з причини енергетичних обмежень, нафтовий пік  є  смертельно небезпечним, йдеться в статті видання.

Реклама:

Другою проблемою Business Week називає жадібність.

"У певний момент,   у банківському та фінансовому бізнесі вирішили, що  депозити та кредити  не є вже достатньо прибутковими продуктами і вдалися до креативності.  Були опрацьовані всі можливі схеми щоб  отримати більший прибуток", - наголошується в статті.

"Так народилися  такі чудеса створення грошей, як  леверидж-придбання, структуровані фінанси,  кредитні дефолтні свопи та деривативи.  Це свого роду  "фінансове казино."  Процес пішов  і створював все більш ризиковані  фінансові химери", - підкреслюється в статті.

Дехто каже, що США тепер має проблеми, які  такі ж погані, як під час Великої Депресії, говорять автори статті . Але, на їх думку,  вони значно гірші:

  • TОДІ: Виробництво нафти у США було на підйомі. США мали достатньо нафти. Вони її навіть експортували.

ЗАРАЗ:  США є найбільшим імпортером нафти,  а економіка та спосіб життя повністю залежать  від мінімальної денної потреби у нафті.

  • TОДІ: США були найбільшою світовою економікою та мали власні більшість металів та ресурсів. Значно більше людей знали як виробляти фізичні речі, які мають реальну цінність.

ЗАРАЗ: Багато виробничої бази США переміщено в офшори чи навіть втрачено і  США тепер є чистим імпортером  критично необхідних металів.  Більшість людей працює у сфері обслуговування і  не виробляє речі, які є необхідними  для  забезпечення базових стандартів життя.

  • TОДІ: Більшість людей працювала на фермах, а значна кількість міських жителів вирощувала для себе суттєву кількість продуктів харчування для власних потреб.

ЗАРАЗ: Майже всі сильно залежать від централізованої продовольчої системи і не знають як вирощувати суттєву кількість продуктів харчування для власних потреб.

  • TОДІ: США були найбільшою державою-кредитором на планеті зі значними індивідуальними заощадженнями.

ЗАРАЗ: США є найбільшим боржником у світі.  Заощадження домогосподарств упали до  0, а багато людей має небезпечний рівень боргів. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: