НБУ зобов'язав банки й обмінники встановлювати єдині курси

П'ятниця, 18 вересня 2009, 10:28

Нацбанк планує зобов'язати банки встановлювати у всіх своїх відділеннях єдиний курс валюти і не змінювати його протягом дня.

Маржа між купівлею та продажем валюти не буде перевищувати 2%. При обмеженні продажу 2-відсотковою маржею банки знизять свої доходи, але не понесуть курсових втрат, пише видання "Комерсант-Україна".

Перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов повідомив, що 9 вересня правління Нацбанку прийняло постанову, якою передбачається зобов'язати банки встановлювати у всіх своїх відділеннях і обмінних пунктах, які з ними працюють за агентськими угодами, єдині курси іноземних валют.

Різниця між покупкою і продажем всіх видів валюти не повинна перевищувати 2%, а курс повинен залишатися незмінним протягом дня.

Документ набере чинності через 10 днів після реєстрації в Міністерстві юстиції, яке зараз вивчає постанову.

Чинну зараз практику встановлювати різні курси валют у різних обмінних пунктах банкіри називають виправданою.

"Є регіони - "донори", а є регіони - "споживачі" валюти. До "донорів" більше належать східні області, а в західних регіонах більш дешеві покупка й продаж, - пояснює директор з розвитку корпоративного сектора і філіальної мережі Промінвестбанку Владислав Кравець.

При цьому банкіри радять НБУ ввести обмеження, які повинні знизити паніку серед населення.

Банкіри сподіваються на позитивний психологічний ефект від ініціативи НБУ.

"Єдиний курс заспокоїть людей, і вони більше не будуть бігати від кіоску до кіоску в пошуках дешевої валюти", - упевнений голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

У випадку обмеження продажу 2-відсотковою маржею банки знизять свої доходи, але не понесуть курсових втрат.

"За маржею у 2% ми вписуємося у витрати на покупку валюти та операційні витрати", - відзначає Гриджук.

Мінусом нової схеми буде лише те, що у випадках раптових змін тренду руху курсу на міжбанку можлива поява "мінял" біля кіосків.

"Якщо на міжбанку курс змінився, а у банку немає можливості це відобразити на готівковому курсі, то банк буде працювати тільки в одному напрямку: чи тільки продавати, або тільки купувати за курсом на табличці", - пояснює заступник голови правління одного з великих банків.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!