НБУ змінює принципи валютного контролю

Четвер, 17 вересня 2009, 20:31

Національний банк (НБУ) змінив принципи контролю за дотриманням банками встановлених значень лімітів загальної відкритої валютної позиції банку.

Про це повідомляється в листі банкам, передає агентство "Інтерфакс-Україна". 

Згідно з листом, відповідні зміни до низки нормативних актів Нацбанку закріплені постановою НБУ, що набуває чинності з моменту опублікування.

У листі, зокрема, зазначено, що в порядок встановлення Нацбанком лімітів відкритої валютної позиції в безготівковій та готівковій формах вносяться зміни щодо встановлення контролю за дотриманням лімітів.

Разом з тим передбачена можливість встановлення НБУ в індивідуальному порядку щоденного контролю за дотриманням лімітів окремим банком.

При цьому НБУ відмовився від застосування ліміту загальної відкритої валютної позиції банку (Л13), який раніше був встановлений на рівні не більше 30%.

У положенні про застосування Нацбанком заходів впливу за порушення банківського законодавства внесено зміни, якими розширено перелік таких заходів до банків за недотримання лімітів: НБУ зможе письмово попереджати банки, укладати контрольні угоди, зупиняти окремі види операцій банків з валютними цінностями і застосовувати штрафні санкції.

Валютна позиція - співвідношення вимог і зобов'язань банку у валюті. Рівність цих показників робить позицію закритою, тоді як перевищення одного з них значення іншим - відкритою.

Короткою позиція вважається, якщо обсяг зобов'язань із проданої валюти перевищує обсяг вимог, довгою - якщо обсяг вимог за купленою валютою перевищує обсяг зобов'язань.

Ліміт Л13 визначався як співвідношення загальної величини відкритої валютної позиції банку за всіма іноземними валютами та банківськими металами у гривневому еквіваленті до регулятивного капіталу банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: