Пинзеник вважає доходи держбюджету-2010 завищеними

Четвер, 17 вересня 2009, 18:11

Дефіцит державного бюджету України в 2009 році складе близько 12% валового внутрішнього продукту (ВВП).

Про це сказав екс-міністр фінансів, голова Фонду підтримки реформ Віктор Пинзеник на нараді з питань економіки, яку провів президент у четвер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Половину витрат держбюджету не забезпечено доходами ... З такими витратами не можна жити", - сказав він.

За словами екс-міністра фінансів, через помилковий макропрогноз заплановані в держбюджеті-2009 доходи є нереалістичними.

Він нагадав, що доходи держбюджету цього року мають бути еквывалентними держбюджету минулого року, проте в першому кварталі вони виявилися нижче на 8%, другий - на 19%, а в липні-серпні - на 28%, і до кінця року цей показник може досягти однієї третини.

"40 млрд. грн. - це завищені доходи, які уряд ніколи не отримає", - сказав Пинзеник.

Він нагадав, що ще 18 млрд. грн. складає дефіцит Пенсійного фонду, а понад 40 млрд. грн. передбачено на рекапіталізацію банків.

Говорячи про урядовий проект держбюджету-2010, екс-міністр фінансів підкреслив, що він повторює помилки держбюджету-2009.

За його словами, офіційний бюджетний дефіцит наступного року становить 9% ВВП, однак прогноз доходів знову завищений.

При цьому Пинзеник висловив упевненість, що єдиним реальним джерелом покриття такого дефіциту може бути тільки емісія Національного банку, що може остаточно зруйнувати макроекономічну стабільність в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error