"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ готується обмежити курсову різницю на готівковому ринку

Четвер, 17 вересня 2009, 12:56 -

Національний банк України направив на реєстрацію в Міністерство юстиції постанову, якою передбачається закріплення за регулятором права встановлювати граничні розміри маржі за операціями на готівковому валютному ринку.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті НБУ.

"Правлінням НБУ прийнято постанову від 9 вересня 2009 №538 про затвердження змін до інструкції про порядок організації і здійснення валютообмінних операцій на території України, якою надано право Нацбанку встановлювати граничні розміри маржі за операціями на готівковому валютному ринку", - вказується в повідомленні.

У ньому зазначається, що постанову розроблено у рамках підготовки до запровадження граничної маржі на рівні 2% між курсом купівлі та продажу на готівковому ринку.

Реклама:

Запровадження обмежень заплановано на вересень 2009 року.

Як відомо, таке обмеження вводилося в кризовому 2004 році: тоді Нацбанк вирішив продавати на міжбанку з інтервалом у кілька днів близько 50-100 млн. доларів для насичення готівкового валютного ринку і зниження курсу долара і одночасно ввів 2% обмеження відхилення курсу купівлі/продажу готівкової валюти від офіційного.

Курсове обмеження діяло п'ять місяців, незважаючи на спроби представників банківського сектора оскаржити це рішення НБУ в суді.

Жорсткі курсові обмеження на готівковому ринку спровокували активізацію діяльності "чорного" валютного ринку.

У свою чергу, українські банки почали вводити додаткові збори при продажу готівкової валюти в розмірі 3-8%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: