"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко примушує платити за акціями

Четвер, 17 вересня 2009, 08:59

Урядом Юлії Тимошенко прийнято рішення змінити правила роботи на фондовому ринку України: у схваленому Кабміном проекті закону "Про державний бюджет на 2010 рік" міститься норма про обов'язкову виплату дивідендів компаніями.

Із закону "Про акціонерні товариства" на 2010 рік буде виключено право акціонерних товариств виплачувати дивіденди "в обсязі, встановленому рішенням загальних зборів" - вони будуть виплачуватися господарським товариством в обов'язковому порядку "з чистого прибутку у звітному році і/або нерозподіленого прибутку в розмірі не менше 30%", пише газета "Комерсант-Україна".

Таке рішення акціонери повинні приймати не пізніше шести місяців після закінчення звітного року.

Ця поправка може стати першою з моменту прийняття закону 17 вересня 2008 року, зазначає видання.

Реклама:

Зобов'язання зі сплати дивідендів, без вказівки їх обсягу, також прописано в законі "Про господарські товариства".

Утім, законопроект не був узгоджений з Держкомісією з цінних паперів та фондового ринку. "До нас не зверталися з цією ініціативою", - сказав її голова Сергій Петрашко.

Заступник міністра фінансів Валерій Альошин також нічого не знав про цю пропозицію.

Як повідомило джерело видання, близьке до Кабміну, ввести обов'язкову виплату дивідендів запропонував виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський.

"Власники понад 60% акцій можуть вивести прибуток, не повідомивши тисячі міноритаріїв і не розділивши її з ними. Нова норма захищає міноритарних акціонерів. Питання про розмір відсотків - дискусійне і потребує вивчення", - упевнений Сергій Петрашко.

Голова аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин переконаний, що уряд переслідував іншу мету.

Фізичні особи повинні будуть сплатити 15-відсотковий податок з дивідендів, що надійде до місцевих бюджетів, а юридичні особи, які збільшили валовий дохід за рахунок дивідендів, віддадуть з прибутку 25% податку.

Кабмін планує зібрати цього року 41,9 млрд. гривень податку на прибуток, що означає отримання бізнесом 125,8 млрд. гривень чистого прибутку. З цієї суми в 2010 році необхідно виплатити дивіденди у розмірі 37,7 млрд. гривень.

Проти такої схеми вже виступив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак. За його словами, щоб справитися з декількома компаніями, бюджет зобов'язує всіх платити дивіденди.

Представники БЮТ вже пропонували ввести норму про обов'язкову сплату дивідендів - у ст. 41 проекту Конституції, розробленого спільно з Партією регіонів, говорилося, що "для розподілу між усіма учасниками господарського товариства спрямовується не менше 15% його щорічної чистого прибутку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!