На коливаннях курсу банки заробили мільярд

Середа, 16 вересня 2009, 11:33

У результаті ажіотажного попиту на долар з боку населення в липні-серпні банки змогли вдвічі збільшити дохід від валютно-обмінних операцій.

Згідно з даними НБУ, за 8 місяців поточного року доходи банків від торгових операцій (купівля-продаж валюти і цінних паперів) склали 2,23 млрд. грн., пише видання "Дело".

З цієї суми вітчизняні фінустанови заробили за два останні літні місяці: липень - 457 млн. грн., серпень - 463 млн. грн.

Стрімке зростання доходів банків від купівлі-продажу валюти викликане в основному двома чинниками. По-перше, значним збільшенням попиту на долар з боку населення, що призвело до зростання обсягів продажу валюти. По-друге, через подорожчання долара в липні-серпні банки змогли більше заробити на курсовій різниці.

Реклама:

За два місяці населення придбало 4,6 млрд. доларів.

У липні почався черговий виток девальвації гривні - за місяць долар подорожчав на міжбанку на 3,5% - до 8 грн./дол.

"В Україні вже традиційною стала ситуація, що як тільки курс долара починає істотно коливатися, фізособи починають активно скуповувати або розпродавати валюту. Це призводить до зростання обсягу операцій на готівковому ринку і, відповідно, збільшення заробітку банків на валютно-обмінні операції", - пояснює аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.

На думку експерта, вітчизняний бізнес не так гостро реагує на курсові перегони, так як обмежений у вільних коштах.

Статистика підтверджує такі припущення: обсяг валюти, проданої банками на готівковому ринку, у липні в порівнянні з червнем виріс в 1,5 рази - до 2,54 млрд. дол.

У той же час обсяг торгів на міжбанку за цей же період зріс лише на 14% - до 12,2 млрд. дол.

За даними НБУ, доходи банків за 8 місяців 2009 року порівняно з минулим роком зросли на 41,9% і склали 96,5 млрд. грн.

Додатково збільшити свої доходи банки змогли за рахунок збільшення різниці між курсом купівлі та продажу валюти.

"Якщо на спокійному валютному ринку банк, наприклад, купує долари за 8 грн., то продавати він їх буде по 8,10 грн./дол. Але в умовах стрімкої девальвації банк може купити за 8 грн. долар,  продати через тиждень і по 8,50 і по 8,70 грн./дол., що, звичайно ж, відображається на зростанні банківських доходів від валютно-обмінних операцій ", - пояснює заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!