Дешевизна зернових загрожує аграріям збитками

Середа, 16 вересня 2009, 10:28

Експорт українського зерна гальмується низькими цінами на світовому ринку.

Вартість зерна на біржі в Чикаго впала до мінімального значення з квітня 2007 року, пише видання "Комерсант-Україна".

Обвал цін спровокований значними перехідними запасами і добрим врожаєм практично в усіх країнах-постачальниках зернових на світовий ринок.

На тлі оптимістичних прогнозів щодо врожаю пшениці в Австралії, США, Європі, Україні та деяких областях Китаю, а також внаслідок зростання світових запасів цього зерна ціна ф'ючерсних контрактів на пшеницю на біржі Чикаго у вівторок впала до мінімального значення з квітня 2007 року - 4,5 за бушель (27 кг).

За даними міністерства сільського господарства США, обсяг виробництва пшениці в світі в поточному маркетинговому році (МР) складе 663 млн. т - це трохи менше, ніж минулого року, коли було зібрано 682 млн. т. У той же час у Європі, Україні та Казахстані виробництво пшениці в порівнянні з минулим МР збільшиться на 2,2 млн. т, до 138 млн. т, а обсяг світового експорту скоротиться на 14%, до 121,1 млн. т через збільшення обсягів виробництва пшениці в основних країнах-імпортерах - державах Північної Африки та Близького Сходу.

У результаті перехідні запаси пшениці в світі підвищаться до 183,5 млн. т проти 169,5 млн. т у минулому МР.

"Якщо в минулому маркетинговому році ціни на пшеницю у світі становили 250-340 дол./т залежно від класу, країни-експортера та умов поставки, то цього року вони знизилися до 140-240 дол./т", - говорить аналітик компанії "Волари" Олександр Ружицький.

За його словами, внаслідок зниження цін на пшеницю падають ціни і на інші зернові як взаємозамінні продукти.

Під впливом світових тенденцій і напередодні збиральної кампанії з кінця червня почали знижуватися закупівельні ціни на пшеницю і в Україні. Зараз, за словами Ружицького, середня ціна - 770-870 грн./т.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!