В Ізраїлі хочуть зону вільної торгівлі з Україною

Середа, 16 вересня 2009, 10:02

Між Україною та Ізраїлем може бути створено зону вільної торгівлі.

Асоціація торговельних палат Ізраїлю розпочала процес лобіювання відповідної ініціативи перед ізраїльським урядом, передає "Німецька хвиля". 

Через рік після початку глобальної економічної кризи, її наслідки вже відбилися на обсягах торговельної співпраці України та Ізраїлю.

Так, за перше півріччя цього року товарообіг між обома країнами знизився на 16 відсотків. Водночас експорт з Ізраїлю до України впав аж на 66 відсотків.

Реклама:

На думку економістів, які обговорювали цю статистику у Тель-Авіві в межах засідання Eurochambers (найбільшої європейської Асоціації торговельних палат та індустрії),  крім наслідків кризи, експортерам та імпортерам заважають й бюрократичні перепони.

Саме тому найвпливовіша лобістська організація Ізраїлю - Асоціація торговельних палат - виступила з ініціативою створення зони вільної торгівлі з Україною, повідомив в інтерв'ю "Німецькій хвилі" президент Асоціації Уріель Лін.

"Аби відкрити кардинально нові перспективи ринкової співпраці й полегшити роботу промисловців, після тривалого аналізу ми вирішили, що створення зони вільної торгівлі з Україною та іншими європейськими державами поза ЄС, буде найоптимальнішим рішенням", - наголосив він.

За словами представників Асоціації, в ізраїльському уряді до цієї ініціативи поставилися прихильно.

Найближчим часом  експерти передадуть пакет пропозицій міністрові торгівлі та промисловості.

Тож, як прогнозує Лін, за сприятливих умов, відповідну угоду між Києвом та Єрусалимом може бути укладено вже упродовж наступних двох років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: