"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Доходи проекту держбюджету-2010 завищені

Вівторок, 15 вересня 2009, 17:55

У вівторок Кабмін презентував затверджений 14 вересня проект держбюджету на 2010 рік.

Доходи фінансового плану країни у 2010 році встановлені на рівні 284,841 мільярда гривень, зокрема доходи загального фонду - 219,154 мільярда гривень. Витрати на 2010 рік пропонується встановити на рівні 322,963 мільярда гривень.

"Пропонований урядом бюджет-2010 дуже схожий за темпами зростання до бюджету на 2009 рік. Тобто, ми маємо дещо менший показник підвищення ВВП і дещо вищий показник інфляції", - сказав у коментарі "Економічній правді" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

За його словами, один з недоліків проекту - розробка документа на основі некоректних прогнозних показників.

Реклама:

"Якщо говорити про рівень ВВП, то ми виходимо з Мінекономіки з цілком різних баз.

Мінекономіки мало б використовувати той прогноз, який воно заклало у бюджет на 2009 рік. Скажімо, там не передбачене падіння ВВП, тоді як за перше півріччя ми мали скорочення цього показника на 19% порівняно з першим півріччям 2008 року", - зауважив експерт.

На його думку, доходи бюджету на 2010 рік дещо завищені. Крім того, фінансовий план має й інші проблеми. Зокрема, є запитання щодо об'єктивності курсу гривні до долара, який буде враховуватися при формуванні бюджету, - 7,5 гривні за долар.

Також викликає занепокоєння закладений урядом показник дефіциту бюджету на рівні близько 4%.

"Дефіцит може фінансуватися за рахунок приватизації, зовнішніх та внутрішніх запозичень. Я вважаю, що суттєва приватизація 2010 року навряд чи можлива. На зовнішні запозичення теж розраховувати не слід, оскільки ми вже отримали п'ять шостих усіх передбачених коштів від МВФ. Залишається внутрішнє фінансування, яке доведеться робити або під суттєві відсотки, аби зацікавити приватний сектор, або це буде емісія НБУ. Останній варіант я вважаю неоптимальним", - розповів економіст.

Прогнози інфляції на 2010 рік з боку уряду та МЦПД доволі близькі: 9,5% та 10% відповідно.

Загальне ж враження від представленого документа у експерта доволі стримане.

"Проект бюджету-2010 не містить якихось революційних нововведень. Вважаю, це нічим не кращий і не гірший документ у порівнянні з фінансовими планами країни за останні кілька років", - підсумував Жолудь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: