"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У "тіньовому Кабміні" побачили у бюджеті-2010 шлях до дефолту

Вівторок, 15 вересня 2009, 17:21

Представлений урядом проект державного бюджету України на 2010 рік буде нереальним бюджетом.

Про це заявила народний депутат від Партії регіонів, міністр економіки в опозиційному уряді Ірина Акімова, повідомляє агентство "УНІАН".

За її словами, найбільші сумніви викликає розмір дефіциту бюджету на рівні 4% ВВП.

При цьому вона нагадала, що до кінця 2009 року бюджетний дефіцит, разом із НАК "Нафтогаз України" і рекапіталізацією, становитиме 11-12% ВВП.

Реклама:

"За рахунок чого уряд збирається втричі знижувати бюджетний дефіцит, де ці інструменти?", - наголосила Акімова.

Другим нереальним показником запропонованого проекту вона назвала рівень державного боргу України в розмірі близько 30% ВВП.

За її даними, до кінця 2009 року рівень держборгу становитиме приблизно 36% ВВП - уричі більше, ніж півтора року тому.

"Прем`єр-міністр Юлія Тимошенко є майстром, чемпіоном з нарощування державних боргів", - заявила вона.

При цьому Акімова зазначила, що за найоптимістичнішими прогнозами рівень держборгу становитиме не менш як 40% ВВП у 2010 році.

"З такими великими темпами зростання держборгу зазвичай рухаються у бік дефолту", - додала міністр економіки опозиційного уряду.

Акімова також сумнівається в реальності показників зростання інфляції - менше від 10%. За її словами, швидше за все, він становитиме не менш як 12%.

Депутат підкреслила, що під час підготовки бюджету дуже важливо мати реальні макроекономічні показники, оскільки від них залежатиме, які доходи одержить бюджет, чи зможе він профінансувати всі необхідні витрати, як обслуговуватимуться державні борги.

Вона також засумнівалася в реальності показника середньорічного курсу 7,5 гривні за один долар. За її словами, реальність цього показника важлива, враховуючи необхідність обслуговування держборгу, ухвалення соціальних програм тощо.

"Нереальний макропрогноз означає ручне управління економікою, недовиконання соціальних, інвестиційних програм і бажання відтягнути більше ресурсів з боку бізнесу", - зазначила Акімова.

На її думку, ще ніколи бюджетний документ не припускав такого ручного управління економікою.

Вона також зазначила, що запропонований проект не є бюджетом розвитку: "З`являється якась фігура економічного диктатора, яка концентрує у своїх руках всі рішення".

Акімова також вважає, що намір затвердити держбюджет постановою уряду є незаконним і нелегітимним, і Партія регіонів виступатиме проти цього. Вона зазначила, що Партія регіонів не перешкоджатиме ухваленню держбюджету і не блокуватиме Верховну раду, якщо документ буде допрацьований і буде реалістичним.

Як повідомлялося, увечері 14 вересня Кабінет міністрів затвердив проект Державного бюджету на 2010 рік.

15 вересня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підписала проект держбюджету і направила його на розгляд до Верховної ради.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: