"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Туркменістан готовий до прямих поставок газу?

Вівторок, 15 вересня 2009, 11:09

У секретаріаті президента з оптимізмом дивляться на можливість відновлення прямих поставок туркменського газу до України.

Про це журналістам сказав представник президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, передає агентство "УНІАН".

За його словами, напередодні сьогоднішньої зустрічі президентів України та Туркменістану Віктора Ющенка і Гурбангули Бердимухамедова відбулись переговори на рівні фахівців міністерств та відомств.

Соколовський зазначив, що підсумки цих переговорів дають йому підстави для оптимізму в питанні відновлення прямих поставок туркменського газу.

Реклама:

За словами представника секретаріату, він залишається оптимістом, і в нього склалося враження, що Туркменістан готовий почати діалог про відновлення прямих поставок.

Він також нагадав позицію Ющенка, яка полягає в тому, що Україна зацікавлена у відновленні таких поставок за умови врахування інтересів всіх третіх сторін - країн-транзитерів газу.

При цьому Бсоколовський зауважив, що в ході переговорів з туркменською стороною розглядався також "російський фактор".

Він висловив думку, що на сьогодні існує декілька варіантів вирішення питання транзиту туркменського газу через Росію на взаємовигідних умовах.

Крім того, Соколовський зазначив, що туркменська сторона сьогодні досить уважно вивчає можливості розвитку своєї транспортної інфраструктури для експорту газу за новими маршрутами.

У 1990 роки Україна прямо купувала весь експортований туркменський газ в обсягу близько 35 мільярдів кубометрів на рік. Але на початку 2000 років російський "Газпром" узяв на себе роль реекспортера. Проте кінцевим споживачем палива з Центральної Азії, де Туркменія є найбільшим експортером газу, залишається Україна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!