Україна може спровокувати нову газову кризу – "Газпром"

Понеділок, 14 вересня 2009, 13:45

Потерпаюча від безгрошів'я Україна може виявитися не в змозі платити за користування газом у зимовий період 2009-2010 року, і це призведе до повторення газової кризи.

Про це заявив очільник російського газового монополіста "Газпром" Олексій Міллер, пише The Financial Times.

Міллер заявив, що хоча "українська державна газова компанія "Нафтогаз" заявила, що зможе оплатити свої рахунки до кінця року, було неясно, що відбудеться в січні, коли Україна буде проводити президентські вибори".

"Існує ризик, що у січні будуть вибори, а оплата за поставки січневого газу не відбудеться 7 лютого", - заявив він.

Реклама:

За словами Міллера, коли він попросив керівництво "Нафтогазу" передбачити ситуацію, вони присягнулися, що не знають, що буде.

Як відомо, відповідно до контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" Україна повинна платити за газ до 7 числа наступного після поставок місяця.

У разі несплати до "Нафтогазу" будуть застосовуватися штрафні санкції.

Як повідомлялося, у січні 2009 року, коли Київ не сплатив вчасно і Росія припинила поставки Україні протягом двох тижнів, країни Центральної і Південно-Східної Європи зіткнулися з масштабним браком газу.

Близько 80% газу з Росії надходить до Європейського Союзу через територію України через ту ж газотранспортну мережу, що і газ, закуплений Україною для власних потреб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!