Європейські фондові ринки ростуть на тлі зниження американських і азійських

Понеділок, 14 вересня 2009, 09:46

Фондовий ринок США взяв перепочинок у п'ятницю після 5 сесій безперервного зростання: індекси трохи знизилися за підсумками торгів, лідерами падіння стали акції фінансових компаній.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Разом з тим підйом Standard & Poor's 500 за підсумками тижня був найбільш значним з липня. З початку вересня показник набрав 2,2%, що, за словами аналітиків, не характерно для цього місяця, який традиційно вважається найбільш невдалим для американського ринку акцій. З 1928 по 2008 рік S&P 500 знижувався у вересні в середньому на 1,3%.

Оптимізм не повернувся на ринок навіть після повідомлення про те, що індекс споживчої довіри в США підскочив у вересні до 70,2 пункту з 65,7 пункту в серпні, істотно перевищивши очікування аналітиків.

Реклама:

За словами головного ринкового аналітика LPL Financial Берта Уайта, споживачі висловили довіру до економіки саме тому, що фондовий ринок значно зріс в останні місяці.

Експерти вважають, однак, що охолодження на фондовому ринку США - тимчасове явище, і ралі, поза сумнівом, продовжиться.

"В усьому світі з'являється все більше ознак відновлення. Ситуація помірно поліпшується. Можливо, ми перебуваємо в початковій фазі" бичачого "ринку", - стверджує Лінда Дюссель з Federated Investors Inc.

Індекс Dow Jones Industrial Average знизився в п'ятницю на 22,07 пункту (+0,23%) - до 9605,41 пункту. За тиждень показник додав 1,74%.

Standard & Poor's 500 втратив за день 0,41 пункту (0,14%), склавши 1042,73 пункту. За підсумками тижня S&P 500 підскочив на 2,59%.

Значення індексу Nasdaq Composite зменшилося на 3,12 пункту (0,15%) - до 2080,9 пункту. За тиждень Nasdaq збільшився на 3,08%.

Фондові індекси Європи піднялися в п'ятницю на 0,5-0,8%, при цьому Dow Jones Stoxx 600 демонструє підвищення сьому сесію поспіль.

Позитивно на настрій учасників ринку вплинула, зокрема, новина, що темпи зростання промислового виробництва та інвестицій в Китаї прискорилися, підтверджуючи впевнене відновлення економіки. При цьому обидва показники перевершили очікування аналітиків.

Індекс Dow Jones Stoxx 600 за підсумками торгів піднявся на 0,5%. В цілому за минулий тиждень він додав 3,4%, що є рекордним підвищенням з липня. З березневого мінімуму показник збільшився на 53% завдяки появі ознак ослаблення рецесії і поліпшення фінансових результатів європейських компаній.

Наразі співвідношення цін акцій компаній, які входять у розрахунок Stoxx 600, до їх прибутків становить 46,7, що є найвищим показником з 2003 року.

"Я не думаю, що ралі на ринку акцій завершиться незабаром. Економічні дані виглядають набагато більш здоровими. Ринок як і раніше, має великий запас для руху вгору", - заявив головний аналітик зі світових ринків Cantor Fitzgerald Стівен Поуп.

Торги на фондових ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону відкрилися у понеділок зниженням на побоюваннях, що в результаті ралі останніх місяців котирування акцій в регіоні невиправдано зросли.

Зведений фондовий індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI Asia Pacific опустився на 1,4% з відкриття торгів - до 116,22 пункту. Показник додав 65% з мінімального більш ніж за 5 років рівня, зафіксованого 9 березня.

Японський індекс Nikkei 225 упав на 2,2%, гонконгський Hang Seng - на 0,9%.

"Очікування стають помірнішими у міру відновлення економіки", - відзначив Тім Шредерс з Pengana Capital Ltd.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!