Нацбанк прогнозує нове зростання споживчих цін

Субота, 12 вересня 2009, 11:18

Девальвація курсу гривні впродовж червня-липня ще не повною мірою позначилася на поточній динаміці інфляції.

Про це йдеться в аналітичній записці "Аналіз інфляції" за серпень 2009 року, оприлюдненій на веб-сайті НБУ.

В НБУ вважають, що про це свідчить зростання базової інфляції в серпні другий місяць поспіль на 0,5%, водночас її річний рівень залишається високим - 18,7%.

У Нацбанку зазначають, що зростання вузької базової інфляції є сигналом реалізації ризиків підвищення тренда базової інфляції.

Реклама:

При цьому зазначається, що вузька базова інфляція, яка відображає вплив курсової політики, у серпні становила 0,3%, що перевищує її середнє значення за травень-липень, коли цей показник склав 0,1%.

Зважаючи на лаг впливу девальвації на ІПЦ на рівні, близькому одному кварталу, в IV кварталі зростання цін імпортованих товарів прискориться, прогнозують у Нацбанку.

"Зниження небазової інфляції (на 1,2% на місяць) мало сезонний характер і визначалося зниженням цін на продовольчі товари, перш за все фрукти і овочі (сукупний внесок у зростання споживчих цін мінус 1 п.п.), що дозволило компенсувати вплив зростання вартості інших компонентів, зокрема, палива (на 8,7%, внесок в ІПЦ - 0,2 п.п.) і адміністративно регульованих цін (зокрема на цукор - на 8,5%, внесок в ІПЦ - 0,1 п.п.)", - зазначається у повідомленні.

Таким чином, незважаючи на дефляцію споживчих цін у серпні на 0,2%, виключення сезонної складової свідчить про значний тиск на ціни фундаментальних чинників.

За оцінками НБУ, з вересня поновиться зростання споживчих цін, зокрема, за рахунок таких чинників: закінчення періоду сезонного зниження ціни; підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до вимог меморандуму з Міжнародним валютним фондом; зростання цін на паливо, що мало прямий вплив на вартість транспортних послуг у серпні і чинитиме тиск на ціни інших товарів споживчої корзини в майбутніх періодах.

Як повідомлялося, споживчі ціни в Україні у серпні 2009 року знизилися на 0,2% у порівнянні із зниженням у липні на 0,1% і зростанням в усі попередні місяці 2009 року. З початку 2009 року споживчі ціни зросли на 8,2%.

Державний бюджет України на 2009 рік розрахований, виходячи з показника інфляції 9,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!