"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко підтвердила намір "Нафтогазу" скоротити закупівлі

П'ятниця, 11 вересня 2009, 20:46

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" має намір придбати у ВАТ "Газпром" в 2010 році 32 млрд. кубометрів природного газу, що відповідає рівню закупівель у 2009 році, але нижче, ніж обумовлені в контракті на 2009-2019 роки 52 млрд. кубометрів.

Про це заявила прем'єр Юлія Тимошенко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Будемо пропонувати в наступному році 32 млрд. кубометрів природного газу придбати", - сказала вона.

"Ми маємо повне право подати таку заявку на такі обсяги, які потрібні Україні. І маємо право подати на 32 млрд. Якщо зможемо спожити менше, то зможемо спожити 27 млрд. кубометрів", - додала прем'єр.

Реклама:

Вона пояснила, що контракт містить норму "бери або плати", яка допускає відхилення від домовленостей за обсягами закупівлі на 20% у той чи інший бік без штрафних санкцій.

Тимошенко підкреслила, що контракт дозволяє за три місяці до завершення контрактного року подавати пропозиції про плановані обсяги закупівлі газу, і подача такої пропозиції не повинна класифікуватися як спроба зміни контракту.

"Ніщо не заважає меншу подати заявку, і це не буде супроводжуватися штрафними санкціями. Можемо подати 27 млрд., 26 - в залежності від того, як спланує Мінекономіки", - додала глава уряду.

Як повідомлялося, у четвер начальник управління з роботи з країнами ближнього зарубіжжя "Газпрому", директор компанії "Газпром Збут Україна" Анатолій Подмишальський заявив, що НАК "Нафтогаз України" офіційно звернулася до російської компанії "Газпром" із пропозицією скоротити базовий обсяг імпорту газу до України на 2010 рік, закладений у контракті на поставку, з 52 млрд. кубометрів до 33 млрд. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!