Київ і Москва готують чергову "газову" угоду

Четвер, 10 вересня 2009, 20:05

Україна і Росія можуть підготувати на чергове засідання Комітету з питань економічної співпраці українсько-російської міждержавної комісії нову міжурядову угоду про відносини в газовій сфері, якою будуть закріплені положення контракту, укладеного на початку року між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".

Про це під час "гарячої" телефонної лінії заявив міністр палива і енергетики Юрій Продан, повідомляє агентство "УНІАН".

Він зазначив, що нині сторони ведуть підготовку проекту відповідного документа.

"Якщо ми досягнемо певних домовленостей (щодо проекту угоди), то винесемо (на засідання міждержавного комітету). Обидві сторони мають прагнення до того, що потрібно сьогодні впорядкувати нормативно-правову базу. Це було зафіксовано", - сказав міністр.

Реклама:

За словами Продана, в новому документі необхідно передбачити певні гарантії урядів за зобов`язаннями господарюючих суб`єктів, які виникли за січневими газовими угодами.

При цьому міністр вважає, що новою угодою потрібно передбачити механізм для вирішення спірних питань у разі неможливості їх врегулювання на рівні компаній.

Як повідомлялося, 19 січня 2009 року НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" підписали договори про постачання і транзит газу на 2009-2019 роки.

Зокрема, Україна одержала знижку в 20% від середньоєвропейської ціни на газ, яка в першому кварталі 2009 року становила 450 дол. за тисячу кубометрів. Українська сторона, у свою чергу, зберігає ставку транзиту в 2009 році на рівні 2008 року - 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 км. Ціна змінюється по формулі щокварталу.

Обсяг постачання газу до України в 2009 році зафіксований на рівні 40 млрд. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!