Яценюк виступає проти приватизації до прийняття офіційної програми

Четвер, 10 вересня 2009, 16:30

Народний депутат, лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк звернувся до керівників держави з проханням підтримати мораторій на продаж державних та комунальних підприємств до прийняття Державної програми приватизації на 2008-2012 роки.

У листі до президента Віктора Ющенка, голови Верховної ради Володимира Литвина, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і голови опозиційного уряду Віктора Януковича він зазначає, що "продаж державного та комунального майна є неефективним способом виходу із кризової ситуації в економіці", повідомляє прес-служба "Фронту змін".

За його словами, у майбутньому це може суттєво погіршити державну спроможність проводити ефективну економічну політику.

Яценюк вважає, що продавати підприємства під час кризи невигідно, оскільки "в умовах кризи державний та місцеві бюджети отримають значно менше коштів, ніж Україна могла б отримати від продажу підприємств в умовах стабільного розвитку економіки".

Реклама:

"Окрім цього, відчуження державного та комунального майна позбавить відповідні бюджети стабільного доходу, а також спричинить зростання рівня безробіття", - підкреслив він.

Яценюк просить керівництво держави підтримати ініційований ним проект постанови "Про мораторій на приватизацію державних та комунальних підприємств (до прийняття Державної програми приватизації на 2008-2012 роки)", яким пропонує зупинити проведення будь-яких конкурсів, аукціонів та інших заходів з відчуження державного і комунального майна до прийняття Верховною радою чітких, прозорих та ефективних правил проведення приватизації.

Також він просить вищих посадових осіб України оприлюднити свою позицію з цього питання.

Крім того, лідер "Фронту змін" просить президента зупинити дію розпорядження Кабінету міністрів № 1517 від 3 грудня 2008 року, згідно з рішенням Ради національної безпеки та оборони від 15 лютого 2008 року "Про забезпечення національних інтересів і національної безпеки у сфері приватизації та концептуальні засади їх реалізації".

Позиція РНБОУ полягає у тому, що уряд повинен проводити приватизацію державних підприємств на підставі Державної програми приватизації.

Як відомо, відповідно до розпорядження Кабміну № 1517, 2009 року передбачено повне або часткове відчуження понад 500 суб'єктів господарювання державної форми власності, серед яких ВАТ "Одеський припортовий завод", ВАТ "Турбоатом", ВАТ "Дніпроенерго", ВАТ "Донбасенерго" та Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!