НБУ списав гривню для її стабільності

Вівторок, 1 вересня 2009, 09:31

Боротьба НБУ за стабільність курсу гривні призвела до того, що за серпень залишки на банківських кореспондентських рахунках знизилися на третину.

Залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках банків скоротилися до 31 серпня до 15,839 млрд. грн., знизившись з початку минулого місяця на 8,725 млрд. грн., або на 35,5%, пише видання "Комерсант-Україна" з посиланням на Національний банк.

Такого різкого масштабного падіння ліквідності банків у попередні роки не зміг пригадати жоден з опитаних банкірів та фінансистів.

Із січня по липень 2009 року залишки на коррахунках до кінця місяця або росли, або незначно зменшувалися. Найбільше зниження відмічено в лютому - на 2,808 млрд. грн.

Основними причинами, що призвели до зменшення кількості вільних грошей у серпні, експерти називають активну скупку валюти банками і блокування Нацбанком на спецрахунку з 3 серпня 40% обов'язкових резервів, сформованих банками.

Як випливає з монетарного огляду НБУ, обов'язкові резерви банків на початок серпня становили 11,6 млрд. грн. Отже, з 3 по 7 серпня регулятор заблокував на спецрахунках 4,64 млрд. грн.

"Це один із способів зниження тиску на валютний ринок, який використовується у світовій практиці", - говорить економіст ІК Dragon Capital Олена Білан.

Але такий крок поки що не допоміг центробанку зменшити можливості для валютних спекуляцій.

Перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов повідомляв, що на аукціонах для підтримки кас банків готівковою валютою 25 і 27 серпня було продано 262 млн. доларів за курсом 8 грн./дол.

Таким чином, тільки за ці два дні НБУ вилучив з ринку 2,096 млрд. грн. Крім того, протягом місяця Нацбанк проводив регулярні аукціони для погашення валютних кредитів позичальниками банків.

За словами банкірів, кошти для участі в аукціонах вони збирали з клієнтів заздалегідь (1,182 млрд. грн.) і враховували їх на поточних рахунках. У підсумку за допомогою валютних аукціонів НБУ забрав з ринку 3,278 млрд. грн.

Регулятор намагався вилучити гривню з обігу і за допомогою продажу депозитних сертифікатів. Цей спосіб був не таким успішним - в серпні банки залишили НБУ гроші на зберігання на термін більше двох тижнів всього на 255 млн. грн.

Повернення зовнішніх боргів раніше аналітики називали додатковим фактором, що впливає на зростання попиту на долар.

Реклама:

Але, за даними агентства Cbonds, у серпні єврооблігації погасила тільки компанія "Київстар" (266,42 млн. дол.), а синдиковані кредити повинні були повернути банки "Фінанси та Кредит" (42,5 млн. дол.), "Хрещатик "(21 млн. дол.) і ПУМБ (154 млн. дол.).

При цьому "Фінанси та Кредит" і ПУМБ продовжують переговори про рестуктуризацію своїх зовнішніх боргів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!