Українські металурги не виключають "другої хвилі" кризи

Субота, 8 серпня 2009, 15:06

Українські металурги наразі не можуть похвалитися, що "дно вже позаду".

Про це заявив голова правління Маріупольського металургійного комбінату Володимир Бойко в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, коментуючи заяву прем'єра Тимошенко про те, що українська металургія завдяки діям уряду зросла на 16%.

За його словами, виробництво металу справді зросло, але наразі "небезпечно" висловлювати подальші прогнози.

"Ціни зросли, замовлення є, але дуже тривожно тому, що споживання ж у світі не збільшилося. Сьогодні щось прогнозувати дуже небезпечно. Бо, якщо буде друга хвиля кризи, а її ж з порядку денного ніхто не знімає. І я, скажімо, у своїх прогнозах поки не помилявся... Тому треба бути дуже уважним, бо з другої хвилі кризи виходити буде набагато складніше, ніж те, що ми пройшли", - сказав він.

Реклама:

На думку Бойка, 2010 року, навіть за умов кризи, українська металургія буде зростати.

"Найглибше падіння було у листопаді минулого року. Треба порівнювати місяць до місяця відповідного року. Скажімо, наступний рік порівняно з цим, у будь-якому варіанті, навіть якщо буде криза, буде зростання. Щоправда, це порівняння ні про що не говорить. Найважливіше питання - щоб було споживання. Якщо все буде гаразд, має відновитися будівництво, машинобудування і так далі. Якщо це піде - все буде гаразд", - сказав він.

За словами Бойка, головною проблемою є монополісти-постачальники, які "диктують ціни": "Не тільки Ахметов, ще й Коломойський - їх багато. Вони справді монополісти, вони диктують умови з постачання концентрату, руди, феросплавів".

"Це природньо, але ж є розум, який має це визначати. Як може бути рентабельність у гірників до 200%, а в нас її взагалі немає. Так не буває. За великим рахунком, у будь-якій державі з монополістів зняли б штани. У нас, на жаль це є", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!