Заради гривні Нацбанк стане жорсткішим

П'ятниця, 7 серпня 2009, 19:25

Грошово-кредитна політика Нацбанку буде більш жорсткішою.

Про це заявив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що Нацбанк буде проводити більш жорстку політику для забезпечення стабільності гривні, ніж це передбачено у програмі stand-by МВФ.

Шаповалов повідомив, що правління Нацбанку на засіданні у четвер вирішило, що, виходячи з ситуації, яка складається в економіці та на грошово-кредитному ринку, прийнятним орієнтиром темпів приросту монетарної бази за 2009 рік слід вважати 6%, як це визначено Основними принципами грошово-кредитної політики.

Реклама:

Він підкреслив, що таке рішення ухвалено, незважаючи на те, що критерій ефективності по верхній межі монетарної бази програми "стенд-бай" теоретично дозволяє Нацбанку здійснити значно більше розширення базових грошей.

"Монетарний критерій ефективності за програмою "стенд-бай" визначає верхня межа значення монетарної бази. Однак це не означає, що ця межа неодмінно має бути досягнута", - пояснив Шаповалов.

Він зазначив, що обсяг грошей в обігу повинен в першу чергу бути адекватним ситуації в економіці та на грошово-кредитному ринку.

Шаповалов нагадав, що Нацбанк ще раніше прийняв ряд заходів щодо посилення грошово-кредитної політики, серед яких він виділив підвищення в середині липня процентних ставок за депозитними сертифікатами, а також посилення з серпня вимог щодо формування банками обов'язкових резервів.

Також він повідомив, що на засіданні у четвер правління НБУ затвердило додаткові заходи щодо забезпечення стабільності грошової одиниці та банківської системи.

За його словами, вони розділені на чотири групи: забезпечення стабільності грошової одиниці, своєчасне виконання зобов'язань банків перед клієнтами, програми рекапіталізації банків та активізація інвестиційної складової діяльності банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!