"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Fitch підтвердило рейтинги Укрексімбанку та Ощадбанку

П'ятниця, 7 серпня 2009, 18:18

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило рейтинги ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" (Укрексімбанк) і ВАТ "Державний ощадний банк України" (Ощадбанк), включаючи їх довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) на рівні "B" з "негативним" прогнозом.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Fitch.

"РДЕ Укрексімбанку та Ощадбанку обумовлені потенційною підтримкою з боку української влади у разі необхідності з урахуванням того, що банки перебувають у державній власності, а також їх ролі у здійсненні політики держави", - йдеться в повідомленні.

Рейтинги також враховують здатність українських властей надавати підтримку, про що свідчать суверенні довгострокові РДЕ на рівні "B".

Реклама:

"Негативний прогноз за довгостроковим РДЕ банків відображає прогноз по суверенному довгостроковому РДЕ. У разі пониження суверенних рейтингів України ймовірно пониження рейтингів Укрексімбанку та Ощадбанку", - додається в повідомленні.

Також Fitch підтвердило індивідуальні рейтинги Укрексімбанку і Ощадбанку на рівні "D"та "E" відповідно.

Індивідуальний рейтинг Укрексімбанку відображає суттєву здатність банку абсорбувати збитки, прийнятну позицію ліквідності, відносно стабільне клієнтське фондування і сильну корпоративну клієнтську базу, яка сконцентрована на компанії, яка здійснює діяльність у сфері зовнішньої торгівлі.

У повідомленні наголошується, що ліквідність банку підтримується за рахунок запозичень від Нацбанку України (НБУ): до липня вони склали 17% пасивів банку.

Реструктуровані і пролонгованим кредити знаходилися на рівні в 20% портфеля, але, за інформацією агентства, незначна їх частина відносилася до проблемних кредитів.

До джерел кредитного ризику агентство записало високі рівні концентрації - на 20 найбільших позичальників у кінці першого кварталу 2009 року припадало 39% кредитів.

При цьому кредитування великої державної компанії з енергетичного сектору наразі становить близько 9% власних коштів на кінець першого півріччя 2009 року.

Індивідуальний рейтинг Ощадбанку відображає збереження невизначеності з приводу великого кредиту державної компанії "Нафтогаз України" та залежність від фінансової підтримки з боку держави за такого кредитування.

Як повідомлялося, у п'ятницю міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило з "Caa1" до "Caa2" корпоративний рейтинг в іноземній валюті, а також рейтинги дефолту та боргу НАК "Нафтогаз України", а також поставило їх на перегляд для можливого подальшого зниження.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: