Метро в Дніпропетровську побудують на китайські гроші

П'ятниця, 7 серпня 2009, 11:08

Дніпропетровська область домовилася з китайською державною міжнародною трастово-інвестиційною корпорацією CITIC Group (China International Trust and Investment Corporation) про надання 16,96 млрд. гривень кредиту на будівництво метро в Дніпропетровську.

Про це заявив голова державної адміністрації Дніпропетровської області Віктор Бондар, повідомляє агентство "Українські новини".

"Є принципова домовленість із китайською державною корпорацією CITIC Group, що вона виступить основним інвестором. Уряд Китаю готовий виділити пільговий кредит на 10 років під державні гарантії", - сказав він.

Бондар припустив, що документи на виділення кредиту будуть підписані у жовтні під час візиту прем'єр-міністра Юлії Тимошенко до Китаю.

Реклама:

За його словами, 1,96 млрд. гривень з кредиту буде виділено на завершення будівництва 3 станцій і ще до 15 млрд. гривень - на фінансування проектування й будівництва другої гілки метро, що пройде перпендикулярно до першої і пов'яже правобережну й лівобережну частини міста.

"Таким чином, за 7 років ми накриємо метрополітеном Дніпропетровськ", - сказав він.

Також Бондар повідомив, що, китайська сторона пропонує закупити в рамках наданого кредиту близько 60% обладнання китайського виробництва.

Як відомо, компанія "Дніпрометробуд" з 25 травня призупинила будівництво Дніпропетровського метрополітену через відсутність фінансування з держбюджету.

За даними Дніпропетровської облради, для продовження робіт з будівництва метрополітену необхідно 236 млн. гривень, проте у держбюджеті на 2009 рік кошти на будівництво метро в Дніпропетровську не передбачені.

Наразі метрополітен працює зі збитком 7-7,5 млн. гривень щорічно, ціна проїзду становить 0,6 гривень при мінімально рентабельній вартості 3,2 гривні.

Дніпропетровський метрополітен експлуатує лінію в 8 км із 6 станціями. Добове перевезення пасажирів становить 37,5 тис. чоловік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: