"Нафтогаз" має прискорити реструктуризацію боргу за єврооблігаціями

Середа, 5 серпня 2009, 15:16

Невизначеність у термінах одержання НАК "Нафтогаз України" фінансової допомоги з боку міжнародних фінансових організацій змушує компанію прискорити реструктуризацію її боргу по єврооблігаціях на 500 млн. доларів, термін погашення яких припадає на кінець вересня.

Про це заявив виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"З урахуванням того, що виплати припадають на кінець вересня, ми будемо прискорювати цю роботу (по реструктуризації)", - сказав він.

"На жаль, зараз переговорний процес із залучення ресурсів з Єврокомісією та міжнародними фінансовими організаціями йде, але тимчасові перспективи там незрозумілі. Я впевнений, що реструктуризація цієї заборгованості НАК необхідна", - пояснив Умансьский.

Реклама:

Як відомо, 26 червня відбувся перший раунд технічних консультацій, в ході якого міжнародні фінансові інституції висловили готовність надати Україні кредит на закачування газу до підземних сховищ газу для забезпечення транзиту російського газу до ЄС в зимовий період в обмін на реформування газового сектору.

Після цього прем'єр Юлія Тимошенко надіслала листа на ім'я президента Єврокомісії Жозе Баррозу, в якому заявила про готовність здійснити необхідні реформи.

Другий раунд консультацій відбувся у Брюсселі 17 липня. За його підсумками міжнародні фінансові інституції попросили Україну назвати конкретні терміни реформ, які Україна пообіцяла здійснити.

1 серпня Міжнародний пул кредиторів заявив про готовність надати Україні кредит на суму до 1,7 млрд. доларів на оплату російського газу і реформи в газовому секторі.

Зокрема, Європейський банк реконструкції і розвитку може надати "Нафтогазу України" позикові кошти на суму до 750 млн. доларів. З них 300 млн. доларів - для поповнення поточного обігового капіталу компанії і 450 млн. доларів у 2010 року для фінансування модернізації газотранспортної системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: