Думка експерта: Скасування митної надбавки незначно вплине на українського виробника

Вівторок, 4 серпня 2009, 18:37

Генеральна рада Світової організації торгівлі затвердила звіт, в якому зазначається, що введення в Україні 13-відсоткової надбавки до мита не може бути виправданим і суперечить правилам СОТ.

Найближчим часом Верховна Рада має переглянути питання надбавки до мита.

Аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Віталій Ваврищук вважає, що скасування надбавки в 13% не буде мати значного впливу на українського виробника.

"Насправді, своїм рішенням СОТ застерігає Україну від продовження дії тимчасової надбавки до ввізного мита, дія якої закінчується 6 вересня", - зазначив Ваврищук.

Реклама:

За його словами, якщо парламент чи уряд окремим рішення не продовжать термін дії надбавки до імпортного мита, то ставку буде скасовано автоматично.

При цьому експерт вважає, що вплив на вітчизняних виробників буде мінімальним.

"На сьогодні склалася ситуація, за якої визначальним чинником падіння обсягів вітчизняного виробництва є зниження купівельної спроможності населення і відсутність кредитних ресурсів", - підкреслив Ваврищук.

Ще одним із важливих факторів мінімального впливу скасування надбавки він назвав девальвацію гривні.

"На фоні подорожчання імпортних товарів на 50-55% внаслідок девальвації гривні надбавка в 13% не є вирішальною і тому наслідки її скасування для вітчизняного виробника будуть незначними", - додав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!