Ющенко незадоволений державними земельними органами

Вівторок, 4 серпня 2009, 13:15

Уряд має вжити невідкладних заходів для недопущення зловживань при оформленні та видачі держактів на право власності на землю.

Про це йдеться у листі президента Віктора Ющенка до прем'єра Юлії Тимошенко, повідомляє прес-служба глави держави.

"До мене надходять численні звернення щодо загострення ситуації у сфері оформлення громадянами права власності на земельні ділянки", - зауважив президент.

За його словами, серед основних проблем заявники відзначають прояви хабарництва в системі державних земельних органів, забюрократизованість та навмисну затримку процедури оформлення держактів на право власності на землю.

Реклама:

Також люди скаржаться на відсутність ефективного державного цінового контролю щодо послуг із виготовлення землевпорядної документації.

Крім того, проекти із землеустрою щодо відведення земельних ділянок можуть погоджуватися державними земельними органами роками. Для прискорення погодження такої документації вимагається додаткова плата.

Обурення громадян викликає постійна нестача бланків державних актів на право власності на земельну ділянку, а також штучне затягування процесу їх заповнення.

Президент відзначає практичний провал виконання закону, яким передбачене суттєве спрощення процедури посвідчення права власності на землю, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж.

Це все призводить до порушень реалізації прав громадян. Як наслідок, майже 7 млн. людей, які скористалися правом приватизації земельних ділянок, не отримали державні акти на право власності на землю, не завершена робота з видачі державних актів власникам сертифікатів, відзначає президент.

Зазначені проблеми особливого загострення набули на тлі постійної реорганізації державних земельних органів та кадрової ротації в центрі та на місцях, попереджає Ющенко.

Так, керівники земуправлінь призначаються за партійними списками без належної кваліфікації, освіти та досвіду роботи, а також без погодження з місцевими держадміністраціями. Це додатково дестабілізує ситуацію, створює можливості для зловживань та хабарництва.

Враховуючи викладене, президент вимагає невідкладно вжити заходів для підвищення ефективності та прозорості роботи державних земельних органів та недопущення зловживань при оформленні та видачі документів на право власності на землю.

Також президент вимагає забезпечити щомісячне інформування його та громадськості про результати врегулювання порушених проблем.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!