Курс гривні і надалі стрибатиме?

Вівторок, 4 серпня 2009, 09:15

Курс національної валюти залишатиметься нестабільним до одужання української економіки.

Про це заявив в інтерв`ю "Німецькій хвилі" директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

"Попри короткочасний характер нинішнього стрибка курсу гривні була перейдена психологічно важлива межа - вісім гривень за долар", - зазначив він.

На його думку, причин було кілька. Серед них - очікування купівлі значних обсягів валюти "Нафтогазом України" для розрахунків з "Газпромом", а також комерційними банками та компаніями для обслуговування зовнішніх корпоративних боргів. А також короткочасна паніка на ринку та валютні спекуляції.

Реклама:

 "Ситуація на валютному ринку та в економіці України ще не є стабільною. Це означає, що ми і далі можемо очікувати певних стрибків курсу валюти", - каже Бураковський.

Економіст застерігає від збільшення грошової маси, оскільки ресурс цього інструменту, на його думку, вже вичерпаний. Аби попередити подальші стрибки курсу гривні він порадив провадити "надзвичайно обережну фіскальну та грошову політику".

Бураковський нагадав, що обсяги валюти, які надходять в Україну значно скоротилися, а експортери використовують всі законні підстави, аби не продавати частину своєї валютної виручки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!